Vlašské ořechy
sklízíme v době, kdy začne praskat jejich zelený dužnatý obal – tzv. rubina a první ořechy začínají padat na zem.
Pod stromem posekáme trávu nebo rozložíme velkou plachtu. Spadané ořechy sbíráme a těm ostatním pomůžeme ze stromu – třesením, či dlouhými tyčemi. Do větví tlučeme opatrně, abychom nepoškodili nové letorosty.
Se sklizní nemusíme nijak pospíchat, protože vlašským ořechům první mrazíky nevadí – ale naopak předčasná sklizeň by mohla snížit kvalitu plodů.
Ořechy zbavíme zbytků slupek (protože šťáva z nich barví, použijeme rukavice).
Pak ořechy vypereme ve vodě s přídavkem soli nebo sody, aby zachovaly světlou barvu.
Sušíme je v tenké vrstvě na slunci (ne v troubě, ani na kamnech). Dobře vysušené ořechy nasypeme do řídkého pytle a ten pak zavěsíme, aby se k němu nedostaly myši.