Mangold (Beta vulgaris convar) je dvouletá zelenina; rozlišují se 2 formy.
– v 1. roce vyrůstá jen růžice velkých vzpřímených listů podlouhlého tvaru s bublinkovým povrchem (pod zemí se rozvětvuje kořen). Zdužnatělé stopky listů jsou šťavnaté a křehké (jejich barva záleží na odrůdě, může být světle i tmavě zelená, červená i fialová).
– v 2. roce vyrůstá stonek a dosahuje výšky 1 až 1,5 metru
Mangold listový má stonek tenčí – konzumujeme jeho listové čepele.
Mangold řapíkatý má stonek širší – konzumujeme právě jeho zdužnatělé řapíky a čepele listů.
Mangold můžeme pěstovat téměř všude. Vyhovuje mu vlhká půda s vysokým obsahem živin, slunce i polostín, dobře mu prospívá vyšší vlhkost vzduchu, roste i na vyhnojených půdách.
Vyséváme ho po časných druzích zeleniny – anebo jako první zeleninu na jaře.
Na podzim si připravíme záhon, zapravíme chlévský hnůj, na jaře před setím připravíme půdu, rozhodíme hnojiva (záleží na výsledků půdního rozboru), povrch řádně urovnáme. Vyséváme v 2. polovině dubna, kdy už je půda vyhřátá na 5 – 10 °C.