NEJSEM V KALENDÁŘI…A PROČ?    

In Poradna by walsla

Nejen na našich stránkách se čtenáři občas pozastaví nad kalendářem a jmény v něm uváděnými.
V kalendáři chybí jména… kalendář je neúplný… kalendáře nejsou sjednoceny…kalendář je vůči někomu nespravedlivý… proč v kalendáři chybí jméno… některá jména se opakují…tak si někdy postěžují čtenáři a hlavně rodiče či prarodiče.

Jak je to tedy s těmi jmény v kalendáři a jejich hodnověrností?
Jmeniny v kalendáři vychází ze starého zvyku uctívání svatých (většinou se připomínalo jméno v den jejich smrti) – v průběhu let, kdy vedle církevních vznikaly i kalendáře civilní se objevovaly i rozdíly mezi nimi.
Na vydávání kalendářů se sice vztahuje zákon č. 37/1995 Sb., o neperiodických publikacích, ale ten nestanovuje jejich obsah a dokonce kalendáře (které vydávají nejrůznější organizace) nemusí být předkládány k posuzování či schválení (podle zákona č. 245/200 Sb. musí vydavatel respektovat státní svátky, významné dny, Vánoce, Velikonoce …)
Pravdou je, že některá jména zastarávají, jiná se začínají více objevovat, přejímáme jména z ostatních jazyků, vracejí se ta stará…
To pak rodiče hledají vhodné datum pro oslavu jmenin (a někdy je to opravdu složité), inspirují se cizími kalendáři, požadují zařazení jména do toho českého… A tak se vlastně stává z obyčejného kalendáře živé médium.
Hledáte-li, zkuste se podívat na tyto stránky:
http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/neuvedena-jmena-v-kalendari
http://verumetbonum.webnode.cz/news/nektere-zajimavosti-o-obcanskem-kalendari/