KARISU VELKOKVĚTOU (Carissa macrocarpa) můžeme pěstovat také jako pokojovou rostlinu. Má jemné bílé květy připomínající jasmín a také tak sladce voní.
Pochází z provincie Natal (Jižní Afrika), možná ji známe spíše pod názvem natalská švestka – a její plody svým tvarem toto ovoce opravdu připomínají. Jsou oválné s lesklou slupkou, která červenou nebo tmavě hnědou barvu, dlouhé asi 4 centimetry – dužnina se dá jíst, v tropických a subtropických oblastech z nich dělají džemy, sirupy, želé, dávají je do koláčů nebo pojídají jen tak čerstvě utržené. Chuť se dá srovnat s brusnicemi s náznakem chuti jahod nebo jablek.
Jsou bohaté na vitamíny A, B a C, fosfor i vápník a hořčík.
Tuto zajímavou rostlinku můžeme pěstovat také v našich podmínkách – nejlépe v nádobě.
Je nenáročná, stačí ji běžný zahradnický substrát, velmi důležitá je ale drenážní vrstva, protože nesnáší přemokření (mohly by jí hnít kořeny).
Před příchodem prvních podzimních mrazíků ji musíme včas zazimovat, mladé rostliny totiž mráz nesnášejí, zatímco ty starší vydrží teploty až do – 4°Celsia. (Nejvhodnější teplota na přezimování je kolem 10°Celsia.)
Během vegetace přidáváme do zálivky hnojivo, v zimě už tolik nezaléváme a vůbec nehnojíme.
Důležitý je udržovací řez, to pak natalská švestka bohatě rozkvete a tvoří více plodů. Je všaj lepší mít dvě rostlinky a opylovat je pomocí štětce.
Voní především v noci.
Musíme dát pozor na to, že na karise rostou až 5 cm dlouhé trny – při poranění vytéká z květiny bílé mléko a celá rostlina (včetně semen) je jedovatá – jedlý je pouze její plod.