MAGICKÁ ROSTLINKA – ČTENÁŘI SE PTAJÍ   

In Bylinky, Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Dobrý den.
Zakoupila jsem semínka zázračné léčivé rostlinky – Sutherlandia Fruttescens, ze čtyř semínek vyrostlo jen jedno a já nad ním každý den stojím a opatruji ho jako oko v hlavě. Rostlinka je vysoká už 10 cm, ale je tenoučká s pokroucenými lístečky. Přitom má vyrůst do statného keříku s nádhernými červenými květy. Hledala jsem ve Wikipedii, ale tam jsem pomoc nenašla. Děkuji za odpověď, Klára Nová.

Sutherlandia frutescens, známá také jako Lessertia f. pochází z jižní Afriky, kde je považována za nejdůležitější a také multiúčelovou léčivou rostlinu.
Její léčivé účinky
byly ceněny už v dávné historii – je uznávaným prostředkem na nejrůznější poranění, ale i na horečku, astma, oční onemocnění, artritidu, revmatismus, hemoroidy, zažívací problémy, na nechutenství, pomáhá léčit určité druhy rakoviny, AIDS, úzkost, depresi, vysoký krevní tlak, cukrovku… k dalším účinkům patří: antibakteriální, protizánětlivý, zlepšování imunity…domorodci věří, že je to všelék, a tvrdí, že zaručuje dlouhověkost…další výzkum teprve ukáže, s čím může tato rostlinka pomoci.
Lessertia f. je vyhledávanou dekorativní zahradní rostlinou, obdivovanou pro krásný tvar, pestrou barevnost květů a také pro atraktivní plod užívaný hlavně v suchých květinových vazbách.
Polokeř dosahuje výšky až 2 metry, podlouhlé šedozelené až stříbrné listy jsou chlupaté, má nápadně velké jasně červené až šarlatové květy (kvete od července do prosince), jeho zajímavé měchýřové plody obsahují mnoho černých zploštělých semen…
Existuje 6 příbuzných druhů (například L. microphylla , L. Montana, L. speciosa, L. tomentosa…) – všechny pocházejí z jihu Afriky.