KRÁLOVNA ZIMNÍ ZAHRADY – ČEMEŘICE

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Naše okrasná zahrada je ponořena do zimního spánku, a přesto tu najdeme jednu z nejkrásnějších trvalek – kvetoucí atraktivní čemeřici. Je až kupodivu, že její křehké květy v barvě bílé, žlutavé, růžové, starorůžové či purpurové mráz nezničí.
Zajímavé jsou i stálezelené kožovité listy, které s něžnými květy i se sousedními rostlinami, třeba jarními cibulovinami vytvářejí obdivuhodný kontrast.
Právě nyní ve vánočním čase se v celé své kráse předvádí ČEMEŘICE ČERNÁ (Helleborus niger), říká se jí také vánoční či sněžná růže. Její květy zůstávají na rostlině dlouho a postupně mění svou bílou barvu na zelenkavou.
V únoru rozkvétá ČEMEŘICE VÝCHODNÍ (H. orientalis) – její jednoduché i plné květy jsou něžně růžové, některé kultivary mohou být i tečkované.
Zajímavá je i ČEMEŘICE SMRDUTÁ (H. foetidus) s převislými zelenkavými květy a mohutným olistěním (některé kultivary mají červenavé stonky).
Koncem února a začátkem března začínají kvést třeba ČEMEŘICE ZELENÁ (H. viridis) nebo ČEMEŘICE RŮŽOVÁ (H. purpurescens) s červenofialovými květy.