pixabay

ČEMEŘICE – KRALUJE ZIMNÍ ZAHRÁDCE   

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Její něžné květy mráz nespálí.. má ostře zoubkaté kožovité listy… ANO, to je ČEMEŘICE!

Dobrý den, přeji do nového roku hodně úspěchů celé redakci.
Mám na Vás velkou prosbu:

Prosím nemohli byste ještě napsat něco k čemeřici a poradit mi, jak ji mám pěstovat, jak se o ni mám starat? Na zahrádce mi rostou 2 druhy a já bych ráda věděla, jak s nimi zacházet. Děkuji Hedvika.

ČEMEŘICE nejvíce vynikne v přírodních zahrádkách, a chceme-li se z její krásy co nejvíce těšit, je vhodné vysazovat ji tak, abychom ji viděli při pohledu z okna či cestou k domu, vytváří pohádkovou scenérii, která udiví každého návštěvníka.
Stanoviště: Tito zimní otužilci rostou nejlépe v sušším polostínu – volíme pro ně tedy místa pod staršími vzrostlými stromy – vhodné jsou jako podrost listnatých, ale i jehličnatých či stálezelených keřů (dřeviny chrání čemeřici před prudkým deštěm, před těžkým sněhem i před ostrými slunečními paprsky).
Čemeřice se také dobře vyjímají v sousedství na jaře kvetoucích trvalek či cibulovin.
Zálivka: Aby nám v zimě čemeřice pěkně kvetly, zajistíme jim suché stanoviště (v létě bychom je vlastně vůbec neměli zalévat).
Přesazování: Tyto zimní krasavice nemají rády přemísťování ani přesazování, trvá jim dlouho (dokonce i několik let) než si na nové místo zvyknou a začnou znovu kvést.
Rozmnožování: Jejich rozmnožovací schopnost překvapí každého začínajícího pěstitele – dokáží totiž rychle vytvářet velmi husté porosty.

Čemeřici můžeme pěstovat i v květináči

Vynikne v každém interiéru. Ale protože dává přednost nízkým teplotám, umísťujeme ji spíše do chladné místnosti (teplota nad 20 °C jí nevyhovuje). Po odkvětu (nejlépe hned na jaře) ji zase vysadíme zpět do zahrady.
Čemeřice se nádherně vyjímá i ve váze – ráno za bezmrazého dne, si nařežeme otevřené květy a naaranžujeme je do vázy (voda má mít pokojovou teplotu) – tu umístíme v chladné místnosti, jedině tak nám totiž kytice vydrží.