Foto: Pixabay

OCHRANA DŘEVIN V NÁDOBÁCH

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Rostliny ve větších nádobách učiní z naší terasy či balkonu krásnou oddychovou zónu, která nejen potěší svým vzhledem, ale dodá nám i novou energii. Můžeme je také položit na zpevněnou plochu před domem, nebo u vstupního prostoru k domu.

Jaké rostliny pěstujeme v nádobách

Nemusí to být jen květinové mísy, truhlíky apod., zkusit můžeme i větší rostliny, které pak v ozdobných nádobách vytvoří kryté zákoutí u domu i přes zimu. Pokud se pro ně rozhodneme, pak máme skutečně na výběr.
Pěstujeme například: oleandr, palmu, ale i fíkovník, olivovník korálovec, granátovník…

Stálezelené dřeviny ve vegetačních nádobách vyžadují naši péči i v zimě

Ve dnech, kdy svítí sluníčko a nemrzne, zajistíme stálezeleným dřevinám, které jsme přes zimu přemístili na naši terasu, pravidelnou, a hlavně dostatečnou zálivku (slunce totiž poměrně rychle vodu vypařuje). Pokud není sníh, je jasno a slunečno po celý den, měli bychom dřevinám zajistit trochu stínu, můžeme je i zakrýt netkanou textilií (slunce by jim totiž mohlo poškodit listy).

Ani u rostlin pěstovaných ve vegetačních nádobách nezapomínáme

na občasnou kontrolu zimní ochrany, kterou jsme jim pečlivě připravili během podzimu či prosince. Mini dřevinám postačí hromádka suchých listí, výhodná je i rašelina. Větší nádoby jsme obalili jutou a postavili na vhodné podložky (například z polystyrenu).

Pokud pěstujeme v nádobách nemrazuvzdorné rostliny

Musíme je samozřejmě přes zimu uložit na bezmrazé místo – studená chodba, sklep, zimní zahrada. Ale o tom už vlastně rozhodujeme při koupi, kdy výběr podřídíme podmínkám, ve kterých budeme rostliny pěstovat, které jim můžeme u nás nabídnout.