zdroj Pixabay

ŠÁCHOR MŮŽE PĚSTOVAT KAŽDÝ

In Poradna by walsla

Děkuji za zajímavý článek o šáchoru. Rostlina mě zaujala nejen svým krásným vzhledem, ale také svými schopnostmi zvlhčovat vzduch v místnosti, a tím snižovat nebezpečí výskytu nemocí cest dýchacích. Rozhodla jsem se začít také s jeho pěstováním, snad se bude dětem v pokojíku lépe dýchat. Uvítala bych nějaké rady po začátečníky, Olga.

V Africe jej využívají i na pokrytí střech

Šáchor pochází z Afriky, kde byl odpradávna využíván domorodci na výrobu papyru, provazů, košů, nebo například i jako střešní krytina. Ve své domovině dorůstá do výšky až pět metrů, v našich podmínkách pěstujeme samozřejmě menší vyšlechtěné druhy.

Šáchor není náročný

Rostlinu – si koupíme v zahradnických obchodech, anebo ji třeba dostaneme od přátel. U nás se dají sehnat dva druhy: Cyperus papyrus a C. zumula, který se zvlášt hodí pro pěstitele začátečníky.
Zemina – šáchor pěstujeme v lehkém propustném substrátu, smícháme zeminu s pískem a jílem. Nejlepší volbou je však substrát určený pro fíkusy s pH okolo 6.
Světlo – rostlina potřebuje dostatek jasného, ale rozptýleného světla, musíme ji tedy chránit před přímým slunečním svitem, vyhovuje jí hlavně také místo s dostatkem čerstvého vzduchu.
Teplota – by se měla pohybovat mezi 20 a 25 °C (v zimě od 15 °C).
Zálivka – musí být dostatečná, je to rostlina bahenní, proto také potřebuje zálivku  bohatou – denně zaléváme měkkou odstátou vodou do hluboké misky – voda nesmí vyschnout. V zimě zalévání omezíme.
Nezapomeňme, že přelití rostliny není tak nebezpečné, jako její vyschnutí.
Rosení – bude našemu šáchoru velmi vyhovovat. Každý den jej postříkáme odstátou vodou pomocí rozprašovače.
Hnojení – v době vegetace dopřejeme rostlině každý týden či jednou za 14 dní běžné tekuté hnojivo, zatímco v zimě hnojíme jen jednou měsíčně.
Přesazování – přesazujeme nejlépe každé jaro vždy do větší nádoby. Při přesazování můžeme také ŠÁCHOR jednoduše množit dělením trsů.
Množení – jde velmi jednoduše, například dělením trsů při přesazování, nebo vrcholovými řízky. Odřízneme asi 5 centimetrový vrchol stonku i s růžicí, listy zkrátíme na polovinu a vložíme do nádoby s vodou. Kořeny zapustí brzy. Množení semeny je sice také možné, je však pracné a zdlouhavé.
A ještě jedna rada – jestliže listy opadávají, a dokonce žloutnou i stonky – pak šáchor ostříháme. Nebojme se, na jaře znovu obrazí.

Šáchor milují i kočky
Rády se v něm povalují a s chutí ožírají i jeho listy, které jim pomáhají s trávením.