zdroj Pixabay

JE ČAS PŘEDPĚSTOVAT SI PETÚNIE

In Poradna by walsla

V létě zdobí naše okenní truhlíky a ostatní květinové nádoby většinou oblíbené letničky. Jednou z nich je i okrasná rostlina s nálevkovitými různě barevnými květy velkými až 5 cm. Paní Alena se ptá: Ráda bych si tento rok vypěstovala vlastní petúnie ze semen. Slyšela jsem, že je se musí vysévat poměrně brzy. Můžete mi prosím poradit?

Petúnie pochází z Jižní Ameriky

Protože není náročná, má krásné nápadné květy, dobře a snadno se rozmnožuje rychle se rozšířila do celého světa. V našich podmínkách však nepřežije, přesto tuto letničku každé jaro vyhledáváme a zdobíme své zahrádky, terasy i balkony. Její lodyhy mohou být poléhavé, vzpřímené i převislé s mnoha lístky, které jsou stejně jako stonky porostlé chloupky. Květy mají v průměru 3 až 8 cm jsou v barvách od bílé, žluté a růžové až po červenou a fialovou, ale bývají i vícebarevné.

Letos si připravíme vlastní

Pravdou je, že předpěstování mladých petúnií trvá asi 3 měsíce. Proto bychom se do toho měli pustit co nejdříve, a únor je tedy vhodná doba.
Výsevní misky naplníme jemným substrátem, který je určen na výsev a předpěstování sazenic. Na jeho povrch nasejeme jemné osivo. Semínka jen lehce zasypeme tenkou vrstvou prosáté zeminy.
Během klíčení by měla být teplota od 20 do 22 °C a udržujeme vyšší vzdušnou vlhkost. Tu zajistíme tak, že výsevní misky překryjeme průhlednou folií. Nesmíme však zapomenout ji občas odkrýt a vyvětrat, aby se nám na substrátu nezačala tvořit plíseň. Jakmile se objeví první klíčky, folii odstraníme.
Asi po dvou týdnech od zasetí snížíme teplotu na cca 16 až 18 °C a zajistíme, aby malé petúnie měly dostatek světla, nevytahovaly se a jejich stonky byly pevné.
Po dalších dvou týdnech začneme s pikýrováním, a v 2. polovině května už petúnie vysazujeme přímo do nádob, které pak dáme na terasu, balkon či na okenní parapet.
Koncem měsíce můžeme vysít i jiné letničky, které potřebují delší čas na klíčení (například begónie – mají miniaturní semínka – výsev nezasypáváme substrátem, surfinie – příbuzné petúnií, kraspédie – hodí se i pro sušení…)