zdroj Pixabay

PROČ KLÍVIE NEKVETE? MOŽNÁ JÍ VĚNUJEME PŘÍLIŠNOU PÉČI

In Poradna by walsla

Máte ji doma a trápí Vás, že nekvete? Vždyť vypadá tak pěkně, zdravě, krásně roste. Nic jí neschází. Má Váš plný servis. A možná právě proto! Možná Vás překvapí, že právě celoroční přílišná péče by mohla být příčinou, že nás klívie svými květy nepotěší.

Co naše klívie potřebuje

Rod Clivia patří do čeledi amarylkovitých ( Amaryllidaceae ), takže jejím blízkým příbuzným je například známý hvězdník. Stanoviště pro Klívii volíme světlé, ale ne přímé sluneční paprsky. Nejlépe jí vyhovuje lehký polostín, avšak při nedostatku světla nám klívie poroste pomalu. Nebude kvést, bude jen smutně přežívat. Nejvhodnější je zřejmě severní okno. V době vegetace dopřejeme řemenatce běžnou pokojovou teplotu kolem 20 °C, zatímco v období zimního klidu, tedy cca od října do ledna teplotu snížíme, jinak by nekvetla. Substrát rostliny bychom měli udržovat stále mírně vlhký. U starších rostlin je doporučováno nechat substrát vyschnout a teprve potom důkladně zalít. Zálivku snižujeme postupně od konce srpna, koncem září ji ukončíme a v období zimního klidu velmi výrazně omezíme. Začneme zase až když nový květní stvol doroste asi do 10 až 15 centimetrů.

Klívie má ráda vyšší vlhkost vzduchu, hlavně během vegetace – měla by se pohybovat kolem 75 procent. Prospívá jí hnojení – v době růstu hnojíme 2 až 4 krát za měsíc používáme tekuté hnojivo pro pokojové rostliny. Pokud je rostlina ve staré půdě, přihnojujeme až do srpna. V době vegetačního klidu již nehnojíme. Letnění má klívie ráda, ale musíme ji chránit před ostrými slunečními paprsky, které by jí mohly popálit listy, takže rostlinu umístíme nejlépe do chráněného polostínu.

Přesazujeme a přezimujeme

Řemenatku přesazujeme podle potřeby (nejlépe když kořeny zcela zaplní květináč), třeba každé 2 až 4 roky, ale vždy až po odkvětu, a to do květináče jen o něco málo většího. Koupíme si substrát pro pokojové rostliny, nebo si sami namícháme výživnou propustnou směs třeba z kompostu, drnovky, rašeliny a písku. Klívii rozmnožujeme velmi jednoduše při přesazování dělením trsů (odnož by měla mít alespoň 5 listů). Můžeme zkusit také množení semeny, která dozrávají v bobulích, na kvetoucí rostlinu si však musíme počkat nejméně 5 let. Od října do ledna musíme dopřát naší řemenatce období klidu, necháme ji přezimovat při teplotě kolem od 8 do 15 °C, omezíme zálivku i hnojení a čekáme, až se objeví květní stvol. Pak zvýšíme teplotu i zálivku. 

Nepřítelem klívie jsou štítenky a červci. Může být také napadena korkovitou skvrnitostí, a to v případě silnějsí zimní zálivky. Nevysychavý substrát a přílišná zálivka mohou způsobit hnilobu kořenů, proto je lépe zeminu nechat vždy slabě vyschnout.

Na co si musíme dávat pozor

  • Pěstujeme ji raději v květináči hliněném než plastovém.
  • Aby klívie pravidelně kvetly v období od února do května, musí si odpočinout, my jim musíme zajistit období klidu a chladu.
  • Klívie nemá ráda časté přemísťování a otáčení. V době vývinu poupat a době květu bychom s ní neměli vůbec hýbat.
  • Když najdeme zárodky květů, zaléváme vodou s vyšší teplotou (okolo 40 °C) – teplá voda urychlí nárůst květů.
  • Při správném pěstování nám vydrží klívie po mnoho let a my se můžeme radovat z její krásy.