zdroj Pixabay

PTAČÍ ZOB – MUSÍME SPRÁVNĚ HNOJIT

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Všichni máme občas rádi na zahrádce své soukromí…někdy se chceme schovat před zvědavými pohledy sousedů či kolemjdoucích. Dřevěné ani zděné ploty se nám nelíbí, anebo nevyhovují našim představám. A pak se rozhodneme pro živý plot, který – jak se zdá – splňuje všechny naše požadavky.

Hnojit je třeba i ptačí zob

Vybrali jsme si ptačí zob. A víte že patří do olivovníkovitých?
Ptačí zob (Ligustrum) vytváří krásné zelené stěny, rychle roste, takže na živé neprůhledné oplocení naší zahrádky nemusíme dlouho čekat.
Může však růst ještě rychleji, pokud čerstvě zasazené rostliny budeme pravidelně hnojit. Potřebujeme k tomu kompost a drcenou rohovinu (dlouhodobě působící vysoce účinné hnojivo).
Rohovina obsahuje nejrůznější stopové prvky, živiny a hlavně dusík, který se postupně uvolňuje. Dusík je nejdůležitější živinou pro růst listů a výhonů – živý plot jej potřebuje, aby se dokázal vyrovnat s pravidelným stříháním.
Vždy na jaře přidáváme na 1 metr čtvereční promíchanou směs ze 3 litrů kompostu a 100 gramů rohoviny.

Mulčování

Pokud chceme povrch půdy kolem ptačího zobu mulčovat kůrou, dáváme ji až po základním hnojení, jinak by se mohlo stát, že rostliny porostou pomalu a budou mít slabé žluté listy

Od začátku silný řez

Hned od začátku je nesmírně důležité důkladné stříhání živého plotu.
Někdy se nám zdá, že jsme silným prořezáváním ztratili výšku plotu – ale my jsme zatím podpořili nový bujnější růst a náš živý plot bude zanedlouho krásně hustý.