zdroj Pixabay

EXOTICKÁ KRÁSKA Z JIŽNÍ AMERIKY

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Nádherná vytrvalá popínavá rostlina, jejíž obliba zvlášť v posledních letech rychle stoupá a s níž se můžeme setkat na výstavách, ve aulách i velkých síních, na zahrádkách… Ale hlavně nám krásně vyzdobí balkon či terasu a pokud se o ni dobře staráme bude nám dělat radost nejen v tomto roce.

Všichni budou závidět

Pokud zkrášlíte svůj balkon Mandevilou, budou se chodit dívat všichni sousedé a možná vám i závidět. Je to totiž skutečně krásná exotická květina s jednoduchými lesklými listy a nápadnými nálevkovitými květy – v obchodech si koupíte zřejmě červenou barvu, ale občas nabízejí i květy růžové, žluté nebo bílé.
Mandevilla (říká se jí také Dipladenia, dříve i Sundavilla) je liána pocházející z Jižní Ameriky. Protože i ty u nás pěstované se pnou a ovíjejí, musíme jim připravit oporu (větší rostliny už s oporou koupíme). Můžeme však také nechat květinu na kraji balkonu, aby tvořila dlouhé převisy.

Mandevilla je nenáročná

Když si ji přineseme domů, hned jí dáme nový substrát a větší nádobu s dobrou drenáží. Vyhovuje jí substrát pro balkonové rostliny. Můžete si připravit vlastní směs z rašeliny a zahradnického substrátu.
Snáší plné slunce. Nepotřebuje přílišnou zálivku (zásobu vody si drží v kořenech) – naopak nesnáší přemokření.
Bude vděčná za pravidelný přísun živin (vyhovuje jí hnojivo s vyšším obsahem fosforu).
Pokud se rozhodnete přezimovat ji – pak se doporučuje teplota kolem 7 °C, ale ani vyšší teplota ji nevadí.
Přes zimu většinou shodí část listů (někdy i všechny), ale na jaře, když ji přesadíme začne zase růst.
Jak docílit bohatého květenství
Aby dobře kvetla, uděláme jarní řez (nejlépe v březnu). Jestliže ji seřízneme, překvapí nás množstvím květních pupenů.