zdroj PxHere

ROZMNOŽÍME SI LEVANDULI

In Bylinky, Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Voňavá fialková levandule je stále oblíbenou nízkou dřevinou.
Máme-li ji v zahrádce více než pět let, měli bychom ji vyměnit – koupíme nové sazečky, ale můžeme si levanduli také sami namnožit.
Není to tak složité, jak by se mohlo na první pohled zdát.

Jak rozmnožit levanduli

Jednoduše, rychle a levně získáme nové rostlinky a můžeme si pak založit nový voňavý záhon.
A právě teď v létě je nejvhodnější doba odebrat řízky z mateřské rostlinky (té to nijak neublíží, naopak, bude se více rozvětvovat). Mateřskou rostlinu můžeme pak radikálně seříznout a půdu kolem ní prokypřit.
Odřezky musí být polodřevité, odebíráme je jen ze silných, zdravých výhonků. Měly by být jen z nekvetoucích stonků – ostrým nožem odřízneme dlouhé alespoň 10 cm.
Odstraníme všechny spodní listy a ponecháme jen pár horních lístků.
Nejlépe se uchytí ty odřezky, které mají patku starého dřeva, kterou můžeme upravit šikmým řezem.
Aby řízky rychleji zakořenily, namočíme jejich konec do kvalitního práškového stimulátoru.

Připravíme si rozmnožovací substrát z rašeliny a písku (nebo perlitu). Nasypeme ho do připravené nádoby, kolíčkem nebo tužkou vyhloubíme otvor a připravené řízky do něj vsuneme, aby se stimulátor nesetřel.
Umístíme je na světlé místo (ne však horké) místo. Pak opatrně zalijeme odstátou vodou – substrát udržujeme stále mírně vlhký, ale nikoli přemokřený. Nakonec zakryjeme nádobu třeba plastovým sáčkem, abychom zajistili i vzdušnou vlhkost – nesmíme však zapomínat větrat, jinak by se nám mohla objevit plíseň.
Nové levandule zakoření během měsíce, necháme je přezimovat v chladném skleníku a na jaře je vysadíme i s kořenovým balem.