Jablečný koláč

Crumble s jablky. Zdroj: Pixabay

CRUMBLE S JABLKY

In Recepty by Tom Sekera

Tento jednoduchý koláč pochází z anglické kuchyně. Je to ideální dezert na neděli i na všední den, oceníte ho, pokud nemáte moc času a také když vám vaše spíž nedává příliš na výběr. Velkou výhodou je i to, že ovoce, které je jeho základem, nemusí patřit mezi výstavní kousky. Na jablečný crumble tedy můžete využít i padaná jablka, stačí vykrájet poškozená místa.

Crumble s jablky aneb jak využít podzimní úrodu

Příprava: 40 minut
Pro 4–6 osob

Budete potřebovat

  • 4 – 6 jablek
  • 1 hrst vlašských ořechů nebo loupaných mandlí
  • pár sušených švestek nebo brusinek (nemusí být)
  • 1 lžička skořice
  • 30 g másla
  • 50 g cukru
    DROBENKA
  • 250 g hladké mouky
  • 100 g cukru (nejlepší je třtinový)
  • 170 g másla

Postup

  1. Oloupaná a jádřinců zbavená jablka nakrájíme na kostičky, ořechy nasekáme na hrubší kousky. Pokud máme sušené švestky, překrájíme je na menší kousky.
  2. V kastrolu zahřejeme máslo a když se rozpustí, vsypeme cukr. Chvíli mícháme, dokud se nevytvoří světlý karamel.
  3. Přidáme jablka, ořechy a případně sušené švestky nebo brusinky. Směs ochutíme skořicí a necháme pár minut dusit.
  4. Mezitím si nachystáme drobenku: v misce prsty propracováváme změklé máslo s cukrem a moukou, dokud nevzniknou jemné drobečky, které po zapečení vytvoří křupavou krustu.
  5. Zapékací mísu nebo jednotlivé misky naplníme dušenými jablky. Zasypeme je drobenkou a dáme do trouby. Pečeme asi 25 minut (záleží na velikosti zapékací nádoby), dokud povrch nezezlátne.
  6. Crumble podáváme horký, ale skvěle chutná i zastudena. S kopečkem zmrzliny, lžičkou zakysané smetany nebo vanilkového tvarohového krému se stane crumble doslova luxusní zážitkem.

Do crumble se hodí téměř jakékoliv ovoce, určitě zkuste jahody, maliny, ostružiny, rybíz, borůvky, hrušky i švestky. Ani dusit je nemusíte, stačí pokrájet na menší kousky. Když právě na zahradě nic nedozrává, využijte mražené zásoby.

Pár tipů navíc

  • Část mouky můžete nahradit drcenými sušenkami či piškoty, kokosem nebo mletými ovesnými vločkami.
  • Drobenku si můžete připravit rovnou ve větším množství a dát ji do mrazáku, tak ušetříte další čas.

Související články