Využijte vydlabané zbytky dýně. Zdroj: Pixabay

DÝŇOVÉ KROUPOTO

In Recepty by Tom Sekera

Na konci října nás zase čekají oslavy halloweenu, svátek strašidel a příšer ze záhrobí. Přestože se u nás tento svátek zatím tak úplně nezabydlel, mnozí z nás si ho oblíbili. Ozdobené domy, rozdováděné děti ve strašidelných kostýmech a hlavně vydlabané dýně rozzářené světlem svíček působí vesele a příjemně oživí melancholickou podzimní náladu. Pokud se rozhodnete užít si s dětmi vytváření vlastního dýňového strašáka – říká se mu Hrozný Jack – určitě zbytky vydlabané dýně nevyhazujte. Dají se v kuchyni využít na mnoho způsobů, například na výborné kroupoto.

Dýňové kroupoto, aneb zbytky se nevyhazují

Příprava: 40 minut
Pro 4 osoby

Budete potřebovat

  • 200 g krup (ječných, žitných nebo pohankových)
  • sůl
  • 2 lžíce másla nebo oleje
  • 1 cibule
  • výkrojky z dýně nebo 1 dýně hokaido
  • 200 g balkánského sýra
  • čerstvě mletý pepř

Postup

  1. Kroupy dobře propláchneme a zalijeme asi litrem vody. Necháme asi 30 minut odstát, pak je ve stejné vodě přivedeme k varu. Sebereme vzniklou pěnu, osolíme a vaříme doměkka. Velké kroupy potřebují asi hodinu, trhaným stačí 15 minut.
  2. Na pánvi rozehřejeme máslo nebo olej a necháme zesklovatět nakrájenou cibuli. Přidáme pokrájené kousky dýně zbavené slupek (dýni hokaido nemusíme loupat, slupka změkne). Pokud je potřeba, podlijeme trochou vody, jemně osolíme a asi 10 minut dusíme.
  3. Změklou dýni vmícháme k uvařeným kroupám. Podle potřeby kroupoto osolíme, pokud máme pažitku nebo jarní cibulku, přidáme hrst natě. Můžeme ještě dochutit oříškem másla.
  4. Servírujeme vydatně posypané balkánským sýrem a drceným pepřem.

Pár tipů navíc:

  • Kroupy jsou lehce stavitelné a výborně zasytí, navíc mají i nižší podíl lepku. K dostání jsou ječné, špaldové i ovesné, určitě je seženete v prodejnách se zdravou výživou.
  • Melou se na velké, střední a malé, perličky a lámanku.
  • Velkou výhodou je jejich cena – při vaření hodně nabydou, z jednoho balení nakrmíte celou rodinu.
  • Dobu vaření krup můžete zkrátit, pokud je uvaříte v tlakovém hrnci.

Související články