zdroj Pixabay

ČERSTVÝ SALÁT PO CELÝ ROK

In Poradna, Zelenina by walsla

Léto je nenávratně pryč, doba sklizně skončila. Ale proč si nevypěstovat další čerstvý salát a pochutnat si na něm. Možná nám udělá větší radost než ten, který jsme sklízeli v létě. A hlavně – bude skvělou zásobárnou vitamínů, které v zimě tolik potřebujeme.

Sezóna listové zeleniny létem nekončí

Salát v truhlíku nás potěší hned několikrát – budeme mít radost z našeho úspěšné práce, popřejeme radost našim očím a navíc uspokojíme i naše chuťové buňky. A potřebujeme k tomu jen málo – je to tak jednoduché, že můžeme do této činnosti zapojit i děti. Stačí pouhé čtyři týdny, abychom si v truhlíku (nejlépe samozavlažovacím) vypěstovali křehké listy salátu plné vitamínů. Nádobu s výsevem můžeme umístit na verandu, balkon i na parapet.

Co všechno budeme potřebovat

Napřed si pořídíme větší samozavlažovací truhlík, ale postačí i ten, který používáme na muškáty. Dále si koupíme kvalitní lehký substrát vhodný na pěstování zeleniny (s příměsí rašeliny a vermikompostu), osivo listového salátu, hodí se nám i lopatka, rozprašovač a konvička.

LISTOVÝ SALÁT

Výběr osiva je důležitý

Na domácí pěstování se nehodí hlávkový salát, ale nám přinese potěšení vynikající salát listový. Tyto saláty neutvářejí uzavřené pevné hlávky, ale vyrostou nám většinou kulovité růžice, které přinesou seskupení listů nejrůznějších tvarů i barev. Pořídili jsme si truhlík (součástí samozavlažovacího jsou většinou knoty na vzlínání vody), naplníme ho substrátem. Osivo nasypeme na povrch substrátu – semínka by měla být od sebe vzdálena asi 1 až 2 cm.
Přikryjeme je slabou vrstvou jemného prosátého substrátu. Výsev vydatně provlhčíme a pak už čekáme.

Klíčení můžeme trošku urychlit, pokud truhlík přikryjeme fólií nebo tabulkou skla a samozřejmě musíme po celou dobu udržovat vláhu – zprvu ji zajišťujeme jemným rozprašovačem, dokud se rostlinky neuchytí v substrátu.
Po 10 dnech už je možné zalévat podmokem, to už jsou kořínky v hloubce truhlíku.

Za tři týdny už můžeme začít s probírkou a po dalším týdnu už běžně salátové listy sklízíme.

V obchodech Vám rádi pomohou s výběrem. Nejčastěji se pěstuje jemná, šťavnatá mizuna, mírně nahořklou zajímavou chuť má aromatická rukola, červené zkadeřené listy má například roden nebo dubared. Pěstovat v truhlíku můžeme i špenát.

Související články