JAK NEJLÉPE USKLADNIT ČESNEK

In Poradna, Zelenina by walsla

Česnek jsme sklidili, a abychom si na něm mohli pochutnat, musíme jej dobře uskladnit.
Existují nejrůznější rady, jak si s česnekem poradit, aby vydržel co nejdéle a ponechal si svou typickou chuť i vůni.
Vyzkoušet můžeme všechno – ať už sušení, sterilaci, zmrazení, naložení do soli, oleje… ale pozor žádný způsob nám nezachová vlastnosti toho čerstvého česneku.

Nejlepší je česnek usušit

Česnek jsme vyjmuli ze země, nyní jej očistíme od zbytků půdy, zkrátíme kořínky i nať a můžeme i stáhnout horní šupinatou vrstvu.
Aby si česnek zachoval svou výraznou chuť i aroma, nejvhodnějším způsobem skladování je pořádné usušení.
Najdeme si vyhovující vzdušné a suché místo ve stínu (například garáž, kůlna, přístřešek, sklep, veranda)
Ideální teplota by měla být od 13 do 18 stupňů Celsia a vlhkost nemá přesahovat 60 procent.
Nikdy nemáme česnek sušit na přímém slunci, protože by přeschl a ztratil  požadované aroma.
Česnek buď rozložíme vedle sebe, anebo svážeme do svazků, které zavěsíme do výšky. Pokud jsme šikovní, upleteme si z něj dekorativní cop.

Každý si najde svůj způsob

Pokud nemáme možnost česnek uskladnit, můžeme zkusit některou z variant, která nám bude vyhovovat.
Rozhodně nesmíme nechat česnek při běžné pokojové teplotě, protože rychle vysychá a chuť ztratí.
umělohmotná nádoba s těsnícím víčkem – česnek v ní přes zimu skladujeme taktéž na suchém a vzdušném místě (pak vyndáváme vždy jen potřebné množství stroužků)
obaly od vajíček – nám poskytnou vcelku dobrou ochranu – celým už usušeným palicím odřízneme nať, ale asi 2 až 3 cm ponecháme
– jednotlivé palice naskládáme do obalů a ty pak uložíme do bedničky s větracími otvory (například od ovoce)
– na chladnějším místě vydrží až do jara (občas stav raději kontrolujeme)
špejle – na ně napíchneme usušený česnek, kterému jsme ponechali stonek 5 až 10 cm dlouhý, a právě do jeho dutiny špejli vsuneme
špejle tak vytvoří stonky zajímavých česnekových “květin” – vložíme je do vázy nebo jiné vhodné nádoby a uložíme také na chladnější místo

USKLADNĚNÝ ČESNEK

lednička – využití ledničky je celkem oblíbený způsob uchování česneku
– vložíme jej do papírového nebo mikroténového sáčku, anebo nádoby s dobře těsnícím víčkem a uložíme v dolní přihrádce určené pro ovoce a zeleninu
(vyndáváme vždy jen potřebné množství stroužků)
mraznička – zamrazením česnek ztrácí chuť – proto tento způsob asi často nezvolíme
(pokud se přece jen rozhodneme to vyzkoušet, pak jednotlivé oloupané stroužku zabalíme do vzduchotěsné nádoby nebo uzavíratelného sáčku)
rozemletý usušený česnek – vydrží i dva roky (známe jej z obchodu, kde ho najdeme mezi kořením)
– stroužky nakrájíme na tenoučké plátky, dáme je dobře vyschnout a pak rozmixujeme a uložíme ve skleničkách s dobrým víčkem

Naložený česnek – využít ho pak můžeme stejně jako čerstvý

olej – oloupané stroužky naskládáme do malých skleniček, zalijeme olejem (můžeme sterilovat asi 20 minut při 80 °C
– lze jej ještě vylepšit přidáním červené papriky, nového koření, pepře… hodí se do zeleninových salátů i pod maso
sůl – oloupané stroužky vkládáme střídavě s vrstvami soli do menších skleniček (poslední vrstva je sůl)
– uzavřeme víčkem a uložíme do chladu a tmy