zdroj Pixabay

VYSAZUJTE NA ZAHRÁDKU ČESNEK

In Poradna, Zelenina by walsla

Už máme zvolenou odrůdu. Česnek použijeme ze své vlastní sklizně nebo jej koupíme u prodejců. Už jsme mořili jednotlivé stroužky v pětiprocentním roztoku Sulky a po 6 až 12 hodinách se můžeme konečně pustit do vlastní výsadby.

Připravíme si místo a půdu

Důležitý je výběr místa – a pozor si musíme dát na předplodiny. Česnek totiž nesmíme sázet po bramborách, ani po česneku, cibuli (ani po cibulových květinách), po hrachu, ani pórku. A pak už si připravíme půdu. Čím později ji připravujeme, tím mělčeji ji kypříme (stačí do hloubky kolem 15 centimetrů, nesmí být příliš kyprá). Humusové půdy jsou dobře zásobené živinami, stačí do nich před výsadbou zapracovat zelené hnojení. Chudším půdám dodáme kompost.

Vysazujeme česnek

Začneme sázet stroužky, které jsme mořili v Sulce – a to do hloubky od 8 do 10 cm. Dbáme, aby byly správně umístěny podpučím dolů, aby pak dobře zakořenily, což se lépe podaří, sázíme-li česnek ručně. Pokud použijeme sázecí kolík, mohou zůstat stroužky ležet na straně, zakořeňováni se zpomalí a mnohdy (hlavně u paličáků) se vytvářejí ohnuté stonky (tzv. dýmky).

PĚSTOVÁNÍ ČESNEKU

ČESNEK

 

 

 

 

Po výsadbě záhon pravidelně kypříme a plejeme, při velkém suchu zavlažujeme. Objeví-li se žloutnoucí listy – vyhodíme je, protože by rostliny mohly být napadeny nejen háďátkem, ale i fuzariózou (listy žloutnou od vrcholu a rostliny postupně odumírají), anebo bílou sklerociovou hnilobou. Přihnojíme dvakrát až třikrát síranem draselným (síra je důležitá pro tvorbu silic, dodává česneku neopakovatelnou vůni i chuť) a ledkem (dusičnanem vápenatým – ten zase podporuje růst listů).

Pacibulky paličáků

Paličáky vytvářejí květní stonek s pacibulkami na vrcholu, a aby se živiny dostaly hlavně k budoucím česnekovým stroužkům v podzemní části, je třeba stonek odstranit buď ostrým nožem, nebo jej odlomit (hned jakmile se  objeví – což bývá v květnu). Pokud bychom je neodstranili, úroda by byla podstatně nižší.

Začíná sklizeň

Zralý česnek usychá a zatahuje hlávku – to je znamení, že nastala ta správná doba sklizně. Česnek napřed opatrně podebereme rýčem a pak jej ručně vytahujeme ze země. Pokud čekáme se sklizní příliš dlouho, hlávky se začínají rozpadávat a nedají se dobře skladovat. Rané odrůdy sklízíme zelené už na začátku června – nejsou příliš vhodné pro skladování. Ozimé odrůdy se sklízejí koncem června a začátkem července – dobře se uskladňují. Jarní pak sklízíme až koncem srpna.