KVĚTILKA KOSATCOVÁ

zdroj Flickr

NA KOSATCE ZAÚTOČIL ŠKŮDCE – KVĚTILKA

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Na zahradě pěstuji nejrůznější druhy kosatců. Ale již po několik let nevykvetou celá květenství, jen dva, tři květy na stonku. Pupeny kosatců začnou hnědnout, změknou, a když je stisknu, vytéká z nich žlutá tekutina. Poraďte mi, prosím, jak mám rostlinám pomoci, jak je ošetřit. Jana Bíbová

Tento škůdce útočící na kosatce vypadá jako obyčejná moucha

Podle toho, jak paní Jana popsala příznaky, se s největší pravděpodobností jedná o škůdce. Poupata kosatců nevykvétají, zůstávají uzavřená – způsobuje to květilka kosatcová. Vypadá jako obyčejná menší a štíhlejší domácí moucha. Malé larvy květilky vyžírají a poškozují vnitřek poupat, ty dospělé se pak zakuklí v zemi, kde přezimují, aby se z nich na jaře (v druhé polovině dubna) opět vylíhly škodlivé malé mouchy. Samičky nakladou vajíčka do květních pupenů…a koloběh se opakuje.

Můžeme zkusit preventivní ochranu

Napadená poupata včas (dříve než je dospělá květilka opustí) vylamujeme, odstraníme a zničíme – nesmíme je však dát do kompostu. Je-li záhon kosatců zamořen, rozhodneme se raději pro chemické ošetření hned, když se objeví první květní pupeny a my zjistíme, že už květilka začala řádit. Postřik opakujeme ještě jednou – těsně před kvetením. Kosatce po celou dobu sledujeme a v případě, že se objeví napadená poupata, okamžitě je odstraníme. Kromě květilky jsou ještě jarním nepřítelem kosatců také housenky a v létě slimáci.

 

Podívejte se také na:

https://zahradkaruvrok.cz/2014/03/jak-ochranit-kosatce/