túje

Živý plot z tújí. Zdroj: Pixabay

TÚJE – NA PODZIM JE NEZAPOMEŇTE ZASTŘIHNOUT

In Okrasná zahrada by Tom Sekera

Pokud chcete na své zahradě zachovat soukromí a zabránit kolemjdoucím, nebo i všetečným sousedům v nahlížení, jistě máte vysázený živý plot. Ten mohou tvořit např. oblíbené bobkovišně, nebo túje (zeravy). A právě túje jsou těmi nejčastějšími, které si sázíme podél plotu i uprostřed zahrady, kde mají funkci nejen stínící a bránící nechtěným pohledům, ale také třeba rozdělovací. Účinně oddělí relaxační zónu zahrady od té užitkové, apod.

Aby byly vaše túje stále krásné, husté a rostly tak, jak vy si přejete, je potřeba je čas od času zkrotit řezem. Kdy a jak se stříhají a zařezávají, na to se podíváme v dnešním článku.

Kdy stříhat túje?

Túje je ideální stříhat alespoň dvakrát do roka. První období nastává v červnu, kdy se odstraní převážně přečnívající výhonky. Druhý a větší řez se provádí na podzim. Tehdy je potřeba určit finální tvar rostlin a zabránit jejich rozrůstání nechtěnými směry.

Zastřihujte a udržujte túje husté

Pravidelné tvarování zeravů je důležité především pro udržení hustoty. Túje na podzim snesou i velmi radikální řez, takže se je nebojte výrazně tvarovat a snížit. Cílem řezu je hlavně zmnožení hustých větví od báze, tedy od nejnižší části rostliny, až po vrchol. Řezem zarovnáváme nejen vršek rostlin, popř. celého živého plotu, ale také jeho strany.

Jak zastřihnout strany živého plotu z tújí

Strany zeravů se doporučují stříhat pod mírně šikmým úhlem, aby byl plot nejširší ve spodní části. Směrem nahoru se pak tvar rostliny zužuje. Vrchol rostliny můžete zastřihnout zcela naplocho, nebo ho udržet mírně oblý. Celkový tvar je důležitý nejen pro vzhled celého živého plotu, ale především pro její zdraví. Správně zastřižená rostlina dobře odolává poryvům větru a snáze udrží i vysokou vrstvu sněhu. Po zešikmených stranách navíc sníh snadno sklouzne dolů.

Mladé túje zastřihujte opatrně

Pokud máte túje vysázené čerstvě, nedělejte na nich výrazný řez. Stačí zastřihávat pouze strany, aby se dosáhlo zešikmeného vzhledu. Vrchol můžete zastřihnout jen mírně, popř. odstranit výraznější nerovnosti.

Prořezávání tújí však nepodceňujte. I když se může zdát, že mají vaše mladé túje času dost, regulujte jejich tvar již od počátku. Starší zeravy se hůře tvarují, špatně houstnou, výrazné řezy jsou pak na nich vidět a trvá podstatně déle, než holá místa znovu obrostou. Na regulaci růstu také myslete kvůli prostoru okolo, obzvlášť, máte-li túje vysázené u plotu, který s někým sousedí.

Živý plot vedle klasického plotu nebo domu

Zeravy tvořící hustý a neprodyšný živý plot mohou dělat okrasu, ale také neplechu. Jednak jím můžete stínit svým sousedům, za což by vám asi příliš nepoděkovali, ale rostliny také mohou postupně zasahovat až do plotu. Nedovolte, aby prorostly až k němu, protože jejich zastřihávání pak bude velmi komplikované. Snažte se, abyste se mezi túje a plot vždy vešli a mohli ho pohodlně zastřihnout.

V našem dalším článku se dočtete o druzích tújí.