zdroj Pixabay

DROŽDÍ VE VYNIKAJÍCÍ JEDNODUCHÉ POLÉVCE

In Recepty by walsla

Na zahrádce jsme si vypěstovali vlastní zeleninu. Snažíme se ji dobře uskladnit, abychom ji mohli v příštích zimních měsících zužitkovat v naší kuchyni a nejen si na ní pochutnat, ale získat tolik potřebné vitamíny, které nám pomáhají udržovat se fit. Pojďme zkusit chutnou drožďovou polévku s kořenovou zeleninou.

Polévka z droždí – co na ni budeme potřebovat

Tato dávka je pro 4 osoby (množství si upravíme podle vlastních potřeb).
1 mrkev, 1 cibule, 1 petržel, půlka pórku, nať libečku, petržele a celeru, trochu majoránky
2 kostky droždí, 2 lžíce ovesných vloček, trochu mléka, 2 lžíce hrubé mouky, 1 vajíčko, tuk (sádlo, máslo nebo lžíce oleje), zeleninový vývar (na jeho výrobu můžeme použít třeba zeleninový bujón), sůl, pepř, drcený kmín

Jak na to

Do hrnce vsypeme ovesné vločky a nasucho je opražíme – dobře mícháme, aby se nám nepřipálily. Pak k nim přidáme tuk, jemně nakrájenou cibuli a společně ještě chvilku opékáme. Konečně přisypeme jedno rozdrobené droždí, stále mícháme, dokud se nerozpustí. Trochu přitom změní barvu a začne příjemně vonět. Pak přelijeme asi litrem vývaru (případně vody, ve které jsme povařili zeleninový bujón). Přidáme nakrájenou zeleninu (mrkev, celer, petržel, pórek), osolíme, opepříme, okmínujeme a vaříme, dokud nejsou ovesné vločky měkké.
(Lze použít i jinou zeleninu, ale tato základní kombinace je osvědčená – drožďovou polévku příjemně doplní a chuť droždí zůstane zachovaná.)

Směs na nočky

Mezitím si připravíme směs na nočky. Na pánvičce rozpustíme lžíci tuku, přidáme jemně nakrájený česnek, opečeme dozlatova a přidáme druhou kostku rozdrobeného droždí. Jakmile vznikne vonící růžová kaše, přilijeme 1 až 2 lžíce mléka, odstavíme a necháme vychladnout.
Pak ještě vklepneme vajíčko, směs osolíme, opepříme, okořeníme majoránkou a nasekanou zelenou petrželkou – směs by měla být vláčná, abychom z ní mohli pomocí lžíce tvořit nočky, které hned vhazujeme do vroucí polévky. Vaříme společně asi 3 minuty. Nakonec přisypeme zelené natě (hladkolisté petrželky, celeru a voňavého libečku). Ochutnáme a případně doplníme sůl, pepř… Polévku na talíři ozdobíme ještě čerstvou zelenou petrželkou. Podáváme ji samotnou nebo třeba s čerstvým pečivem.

Související články