zdroj Pixabay

DÝNĚ PROSPÍVÁ NAŠEMU ZDRAVÍ

In Okrasná zahrada, Poradna, Zelenina by walsla

Dýňová sezóna je v plném proudu a my bychom to měli zcela jistě využít, a to hlavně v kuchyni.
A proč? Protože dýně mají zajímavou a lahodnou chuť. Možná jste již dříve ochutnali některou z vynikajících dýňových polévek, možná jste vyzkoušeli třeba v Americe tolik oblíbený dýňový koláč, takže budete souhlasit, že jde o vynikající pokrmy.

Dýně je zdravá zelenina

Nejznámější použití dýní je asi pro většinu z nás – na výrobu hallowenských strašidýlek. příšer a lucerniček. Dýni bychom však měli především konzumovat.
A proč? No přece proto, že dýně je velmi zdravá zelenina, která prospívá našemu zdraví.
Dýně obsahují sacharidy, bílkoviny, vitamíny (A, B, C, E, K…), minerální látky (draslík, fosfor, hořčík, mangan, sodík, vápník, zinek, železo), škrob, pektin, nenasycené kyseliny…

Jak je našemu zdraví prospěšná

Dieta – má velké množství vlákniny, kterou potřebujeme na udržování váhy. Jeden šálek obsahuje 3 gramy vlákniny a má pouze 49 kalorií. Dužina je prakticky bez tuků, proto je vhodná jako nízkokalorická potravina při obezitě a redukčních dietách.
Imunita – vitamín C a A také přispívají ke zlepšení našeho imunitního systému, bojuje proti infekcím všeho druhu.
Ledviny –
působí močopudně, pomáhá močovým cestám a ledviny mohou správně regulovat vodu.
Nálada –
naši náladu prý dokáže vylepšit serotonin (říká se mu hormon dobré nálady) a jeho produkci podporuje tryptofan – a ten také najdeme v dýňových semínkách.
Srdce
– dýňová semínka, stejně jako ořechy a semínka jiných plodů jsou přírodním zdrojem fytosterolů, které se dokážou poradit s cholesterolem i s vysokým krevním tlakem, ochraňují srdce.

Prevence rakoviny

Rakovina – betakarotén, který působí preventivně u rakovinových onemocnění, je obsažen v „oranžové zelenině“, ať už jsou to sladké brambory, mrkev, nebo právě i dýně.
Pokožka – karotenoidy v dýni obsažené pomáhají naší pleti a oddalují stárnutí i tvorbu vrásek.
Psychika – kladně působí na naši psychiku, dovedou uklidňovat, zmírňovat napětí a stres.
Trávení – dýně dokáže zmírňovat záněty trávicího systému, pomáhá i při žaludečních vředech.
Výkon
– draslíku, který pomáhá správné funkci svalů, obsahují dýně 64 mg (na 100 gramů), proto nám pomůže po nějaké fyzické námaze či sportovním výkonu.
Zrak – v jednom jediném šálku dýně, kterou uvaříme a rozmačkáme nebo rozmixujeme, najdeme vitamín A, který pokryje naši potřebu na dva dny. A jak je všeobecně známo, vitamín A přispívá k udržování ostrosti našeho zraku.