zdroj Pixabay

POLÉVKA Z DÝNĚ

In Poradna, Recepty, Zelenina by walsla

Vyzkoušejme si dýňovou polévku, která jistě bude chutnat mlsným jazýčkům i nejrůznějším kritikům zdravé výživy. Možná už máte své oblíbené recepty na polévku ze „zdravé zeleniny“.
Dost možná, že jste ji ještě nevyzkoušeli. Ale není proč váhat. Uvařím – ochutnám – posoudím, který z receptů je lepší a chutnější. Nabízíme Vám dva recepty – stačí si vybrat.

Kyselá dýňová polévka

Co na ni potřebujeme
dýni asi 400 g, 5 brambor, 1 středně velká cibule, máslo, zeleninový vývar nebo zeleninový bujón, 200 ml smetany, máslo a mouka na jíšku bobkový list, lžička mleté červené papriky, 1 lžíce octa, 1 lžička cukru, asi 1 lžička kopru, sůl, pepř
Jak na to
Oloupanou dýni rozkrojíme, vyjmeme dužinu, odstraníme jadérka. Opláchneme a nastrouháme. Cibuli nadrobno nakrájíme a zpěníme v hrnci na rozehřátém másle. Pak přidáme dýni a chvilku podusíme. Zalijeme zeleninovým vývarem, nebo horkou vodou, vhodíme kostku zeleninového bujónu, brambory, které jsme nakrájeli na kostičky, přidáme kopr, bobkový list, sůl i pepř a dáme vařit. Na pánvičce si připravíme jíšku, přidáme mletou papriku, zředíme studenou vodou a přilijeme za stálého míchání do polévky. Pak ochutíme octem, cukrem a přilijeme smetanu. Necháme přejít varem a podáváme.

Pikantní dýňová polévka

Co na ni potřebujeme
1 dýně hokkaido, 1 větší cibule, 2 lžíce dýňového (ale i jiného) oleje, 200 gramů slaniny, 2 lžíce nastrouhaného parmazánu, 2 stroužky česneku, kousíček čerstvého zázvoru, trošku muškátového oříšku, sůl, pepř, 1 lžíce smetany, dýňová semínka
Jak na to
Dýni nemusíme loupat, vydlabeme ji a nakrájíme na větší kousky. V hrnci na oleji osmahneme cibuli, přidáme kostky dýně, promícháme a přilijeme vařící vodu. Vaříme do poloměkka a pak rozmixujeme tyčovým mixérem. Přidáme prolisovaný česnek a nastrouhaný zázvor, muškátový oříšek, sůl, pepř a ještě asi 5 minut povaříme. Nakrájíme na drobné proužky slaninu a osmažíme ji. Nasucho také opražíme dýňová semínka. Polévku odstavíme a vmícháme slaninu a parmazán, aby se všechny chutě propojili.
Podáváme a na talíři ozdobíme smetanou a opraženými dýňovými semeny. Ještě můžeme přikápnout dýňový olej.