zdroj Pixabay

MUČENKU MŮŽETE OCHUTNAT

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Mučenky jsou vytrvalé, většinou popínavé rostliny. Jsou teplomilné a u nás je pěstujeme doma jako pokojové rostliny, především pro jejich krásné květy v neobvyklých barvách i pozoruhodných tvarech. Bohužel květy, které vyrůstají z paždí listů, vydrží na rostlině jen jediný den. Mají své pěstitele téměř po celém světě – nejen kvůli impozantním květům, ale některé z nich také pro aromatické chutné plody i semena.

Exotická mučenka

V našich domácnostech se pěstují nejčastěji dva druhy této krásné popínavé exotické rostliny. Mučenka jedlá (Passiflora edulis) se pěstuje se jako ovoce například v Jižní Americe, ale také v Karibiku, na Havaji, v Austrálii, v Izraeli, v Keni i Jihoafrické republice… Je to tedy rostlina ve světě poměrně rozšířená. Její plod maracua je kulatá nebo vejčitá bobule o velikosti maximálně deset centimetrů. Může být v barvě modré, žluté nebo purpurové. Vnitřek je šťavnatý a obsahuje mnoho semínek – s intenzivní sladkokyselou aromatickou chutí – běžně se konzumujeme dřeň i semínka. Maracuja se nejčastěji pěstuje na výrobu džusu, ale zájem je i o ovoce jako takové. Lisuje se z ní šťáva, která chutná velmi výrazně, proto ji většinou ředíme vodou, případně k ní přidáme šťávu z jiného ovoce.
Mučenka jazykovitá (Passiflora ligularis) má žlutooranžové plody velké asi jako tenisový míček. Její bílou aromatickou dužinu pod pevnou slupkou, kterou jednoduše odstraníme prsty, vyjídáme lžičkou. Obsahuje dřeň s jedlými semínky a chuť plodu s názvem granadilla připomíná angrešt, je jemně sladká až nakyslá.

Vypěstujte si vlastní marakuji

Oba druhy (a několik dalších mučenek) můžeme pěstovat doma jako pokojové rostliny. Rostliny si můžeme koupit vzrostlé, ale dají se docela dobře vypěstovat z řízků nebo ze semen. Dužinu se semínky propláchneme pod tekoucí vodou a necháme usušit. Pak je vyséváme do nádoby a přikryjeme asi jeden centimetrovou vrstvou substrátu. Květináč zakryjeme (třeba igelitem) a počkáme jen tři týdny – to už začnou rostlinky klíčit. Nesmíme zapomenout, že mučenka roste velmi rychle, vytváří dlouhé plazivé výhonky, které pak vyvazujeme k nějaké konstrukci (drátěné, dřevěné…). Už za první rok dosáhnou délku až tři metry! Kvést nám začnou až v druhém roce. Abychom se skutečně dočkali plodů (marakuji nebo granadilly), musíme pěstovat rostliny dvě a opylovat je třeba pomocí štětečku. Asi za tři až čtyři měsíce se objeví plody.

Co mučenka potřebuje

  • Postačí jí obyčejný substrát určený pro pokojové rostliny.
  • Zasadíme do menšího květináče, kde budou kořeny natlačené – pak nám mučenky lépe pokvetou.
  • Najdeme jim světlé stanoviště, přímé sluneční paprsky by však mohly rostliny popálit.
  • Ve vegetačním období potřebují dostatek vody a budou vděčné za rosení.
  • Jednou týdně je přihnojíme hnojivem pro pokojové rostliny.
  • V létě jim dopřejeme pobyt na zahradě, na terase…