Nejúčinnější je konzumovat česnek syrový, kdy naše tělo využívá všechny léčivé látky, které obsahuje.
Kdo však syrový česnek nesnáší, nemusí zoufat, neboť vařením se ztrácí jen malá část prospěšných látek. Komu vadí tato pochutina i v pokrmech – pak si může koupit olejové želatinové kapsle. Často se setkáme také s česnekem nakládaným. Je to vynikající chuťovka. Proč si to vlastně doma nezkusit?
Pikantní nakládaný česnek
Tento naložený česnek můžeme použít i jako čerstvý, stejně jako olej, v němž se louhoval a je tedy „ochucený“. Hodí se například na dochucení polévek, omáček, salátů i těstovin, k marinování masa, ryb, při grilování i pečení…
Co potřebujeme
200 ml oleje (olivový nebo slunečnicový), 200 g česneku, na 1 skleničku (lze použít například ty od hořčice, od dětské výživy…) 3 kuličky černého pepře, 1 hřebíček, 1 bobkový list, pro milovníky ostrého jídla 1 až 2 ks sušené pálivé papriky, přidat můžeme i bylinky podle chuti: například šalvěj, rozmarýn, tymián, estragon…
Jak na to
Česnek oloupeme a skrojíme na obou koncích, aby se nám dobře stroužky rovnaly do skleniček. Na dno dáme koření (pepř, hřebíček, bobkový list, pálivou papriku), případně i bylinky. Pak vložíme na těsno česnekové stroužky a zalijeme až po okraj skleničky olejem. Uzavřeme víčkem a uložíme na měsíc do chladničky. Po 4 týdnech můžeme pochoutku používat. Naložený česnek skladujeme na tmavém chladném místě.
Paličky česneku nakládané ve vinném octě
Také česnek povařený v pikantním nálevu je vynikajícím dochucovadlem.
Co potřebujeme
cca 12 až 15 menších celých paliček česneku, 1 lžička kuliček černého pepře, 5 hřebíčků, 5 bobkových listů, 1 chilli paprička, 3 až 4 lžíce cukru, půl litru bílého vinného octa
Jak na to
Celé paličky česneku lehce očistíme a omyjeme (necháme je v celku). V hrnci svaříme vinný ocet s cukrem, přidáme koření a po dvou až třech minutách přidáme česnekové paličky – vaříme ještě 4 minuty. Odstavíme z ohně, přikryjeme poklicí a necháme vychladnout – pak uložíme na noc do chladničky. Druhý den naskládáme česnek do sklenic, zalijeme nálevem a uzavřeme. Skladujeme v chladu a temnu.
Česnek naložený s chilli
Má jemnou chuť, připravované pokrmy doladí a v nálevu zůstane krásně bílý.
Co potřebujeme
asi 5 palic česneku, voda plus lžíce krupicového cukru, 2 až 3 kusy papriček chilli, půl hrnku vody, lžíce cukru a lžička soli, jeden a půl hrnku octa (nejlépe vinný nebo rýžový, ale může být i obyčejný)
Jak na to
Do hrnce si dáme studenou vodu se lžící cukru. Začneme loupat česnekové stroužky, krájíme je na plátky a vhazujeme do oslazené vody (tím zabráníme oxidaci). Nakrájíme si papričky. Dáme vařit ½ hrnku vody, rozpustíme v ní cukr a sůl – pak teprve přilijeme asi 1 a půl hrnku octa. Plátky česneku scedíme a vhodíme do vařící směsi (voda, cukr, sůl, ocet) – jakmile voda znovu vzkypí, česnek přecedíme přes sítko. Promícháme s nakrájenými chilli papričkami, vložíme do sklenice a zalijeme nálevem, aby bylo vše dobře ponořené, a dobře uzavřeme. Na tomto pikantním česneku si můžeme pochutnat hned druhý den. Uchováváme v chladničce.
- ČESNEK V KUCHYNI
- S OLEJEM
- S CHILLI PAPRIČKAMI
- ČESNEKOVÉ STROUŽKY