zdroj Pixabay

HLOHYNĚ ZÁŘÍ I V ZIMNÍ ZAHRADĚ

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Květiny už dávno odkvetly, zahrada přechází do zimního spánku.
Opadané listy, sychravé počasí, chlad i první mrazíky…krajina získává pochmurný ráz. Tím víc však vyniknou jasně zářivé korálky zdobící okrasné dřeviny. Jednou z nich je ozdobná hlohyně, kterou najdete nejen na menších zahradách, v parcích, podél silnic i ve volné přírodě.

Zářivá hlohyně

Nejčastěji se pěstuje hlohyně šarlatová (Pyracantha coccinea), krásný hustý keř s lesklými tmavě zelenými listy, které zůstávají na větvích i během zimy. Koncem jara na něm vykvete množství drobných smetanově bílých květů a na podzim se objeví spousta zářivých plodů – jsou podobné šípkům a obsahují celou škálu odstínů červené barvy. Velkou výhodou je, že ani v zimě zahrada neusne, barevné bobule jsou oblíbenou pochoutkou ptáků a na keři zůstanou, dokud je všechny nespotřebují. Do volné krajiny se dostává semeny, právě díky ptákům a hlodavcům, kteří si na ní pochutnávají.
Hlohyni si přinesete ze zahradnictví v nádobě, což znamená, že ji můžeme vysazovat po celý rok, ale jako u ostatních rostlin platí, že nejvhodnějším obdobím výsadby je jaro, nebo podzim.

Hlohyně potřebuje

• propustnou a výživnou půdu
• slunné stanoviště je pro ni ideální, ale daří se jí i v polostínu
• je odolná – nevadí jí chlad, vítr a dokonce ani městské či průmyslové prostředí, proto se využívá na výsadbu městské zeleně a v poslední době i na ozelenění ploch kolem silnic a dálnic
• velmi dobře snáší řez, můžeme z ní vytvarovat pěkný keř

Kam s ní

Hlohyně nám vytvoří krásný živý plot. S jeho tvarováním začínáme hned v prvním roce. Pamatujme však na to, že potřebuje mít širší základnu, aby dobře odolával větru i sněhu.
Pokud nemáme zahrádku, nemusíme se této nádhery vzdát. Hlohyně šarlatová je nenáročná a vhodná i do nádob na terasu či na balkon. I tehdy můžeme rostlinu tvarovat podle potřeby a vlastní představy. Přestože je mrazuvzdorná, poskytneme jí v tom případě  raději v zimě lehký kryt.
Vysadit ji můžeme samozřejmě také jako solitéru – bude nám dělat radost po celý rok.

Rozmnožuje se řízky

Do hlohyně se zamiluje každý. Pokud zatoužíme po dalších keřích, zkusíme si ji rozmnožit – není to nijak složité. Nejjednodušším způsobem je řízkování. Řízky odebíráme nejlépe v letním období (od června do října) a necháme je zakořenit. (Díky stimulátoru se kořínky vytvoří rychleji.)
Plody hlohyně Plody hlohyně šarlatové září nejen na zahradě, ale často se používají i při aranžérských pracích a stávají se ozdobou interiéru, nádherně se vyjímají ve vánočních dekoracích.