zdroj Pixabay

JMELÍ JE POLOPARAZIT, ALE MÁ PRÝ ZÁZRAČNOU MOC

In Bylinky, Poradna by walsla

K málokteré rostlině se váže tolik pověr a mýtů jako k tajemnému jmelí. Protože se mu připisovala zázračná moc, používali jej při nejrůznějších rituálech. Víra v kouzelnou sílu této zajímavé rostliny přetrvala až do dnešní doby. Tak jako dřív, i dnes jej během vánočních svátků doma zavěšujeme, aby přineslo štěstí, zdraví, odvahu celé rodině a také aby se všichni setkali i v příštím roce. Polibek pod snítkou jmelí prý zajišťuje lásku, plodnost a ochranu před nejrůznějšími nemocemi.

Jmelí je poloparazit

Jmelí bílé (Viscum album) je vidličnatě rozvětvená stálezelená poloparazitická rostlina. Latinský název Viscum je odvozen od viscōsus, což znamená lepkavý, přilnavý. Drobné kulaté bílé plody jsou totiž na dotek lepkavé. Je to proto, že se potřebují na svém hostiteli dobře usadit a dostatečně dlouho se udržet, aby pak mohly zapustit kořeny. (Poloparazitické soužití mezi dvěma rostlinami je takové, kdy čerpá anorganické látky jedna rostlina z druhé.) Křehké větvičky vytvářejí polokulovité husté trsy, které mohou dorůstat do průměru až sto centimetrů, na jejich koncích vyrůstají vejčité lysé listy žlutozelené barvy.
Jmelí kvete během prvních jarních měsíců (březen, duben). V přírodě se rozšiřují hlavně díky trusu ptáků (drozd, pěnice, brkoslav), kteří se bílými lepkavými bobulemi živí. Najdeme ho po celé Evropě, ale i v Asii, nejraději parazituje na jehličnanech (borovice, jedle), ale i na listnáčích (lípa, topol, jilm, vrba, bříza…). Roste vysoko v korunách stromů.

Léčivé účinky jmelí

Vynikající léčivé účinky jmelí jsou známé v celé historii léčení rostlinami. Odpradávna jej užívali jak keltští, tak i řečtí a ještě později středověcí léčitelé. Moderní věda už prokázala, že naši předkové měli pravdu – jmelí má skutečně léčivé účinky.
Kdysi jej nabízeli hlavně zevně (například léčení oparů), ale bylinkáři jej doporučovali také na nemoci sleziny, při epilepsii a mrtvici. Látky, které jmelí obsahuje, prokazatelně zvyšují imunitu proti některým druhům rakoviny, zpomalují růst nádorů, zlepšují imunitní reakci lidí s AIDS. Využívají se k léčení zánětu nervů a kloubů (i nezánětlivých), podporují činnost trávicího ústrojí zpomalují puls, uklidňují srdeční činnost, pomáhají při potížích ve stáří… Jmelí je součástí bylinných směsí užívaných při vysokém krevním tlaku.

A na závěr
Víte, že štěstí přináší jen jmelí zelené a hlavně darované, protože štěstí si nelze koupit. A pokud by se Vám o jmelí zdálo, pak to znamená novou lásku, anebo brzkou svatbu.