Moruše si většinou spojujeme s Čínou, hedvábím a bourcem morušovým. Ale pokud se rozhodneme pěstovat na zahradě něco nového, chutného, zdravého a hezkého – můžeme se rozhodnout pro moruši. Její nezvyklá chuť každého docela určitě mile překvapí a potěší.
Morušovník je ovocný strom
Morušovík (Morus) je rod rostlin, které se dožívají stovky let. Původní druh pochází z Číny, kde se pěstoval nejen díky plodům se zajímavou neobvyklou chutí, ale hlavně pro jeho listy. Ty Číňané využívali na krmení housenek bource morušového, aby hedvábných vláken vytvářel zámotky. Kdo by neznal text Jiřího Suchého: „Kdybych byl bourec morušový, byla by samé hedvábí.“
Plod morušovníku má bílou nebo tmavě fialovou barvu, je to ovoce podobné ostružině či malině – říká se mu moruše. Stromy se opylují větrem a kvést začínají počátkem května.
Podmínky pěstování
Morušovník se nejčastěji pěstuje v teplejších úrodných oblastech, ale není to podmínkou, protože je částečně mrazuvzdorný. V polovině dvacátého století však byl u Trnavy objeven nový kříženec s vynikající chutí a velkou odolností proti mrazu, odolává i tuhým zimám – dostal název moruše trnavská.
Protože má moruše větší korunu, vysazujeme ji jako solitér, ale lze ji pěstovat i jako polokeř. Roste zpočátku velmi rychle a plodí již po několika letech. Odrůda Pendula je převislá, dorůstá do výšky dvou až čtyř metrů, její plody mohou být bílé, růžové i fialovo černé, můžeme ji dokonce pěstovat i na terase.
Moruše nesnáší přemokřenou studenou zem s vysokou hladinou spodní vody. Dáme ji do propustné středně lehké, vápenaté půdy, po výsadbě ji pravidelně zaléváme a provedeme tzv. výchovný řez. Jinak ji pěstujeme volně, pokud potřebujeme, uděláme hlubší i zmlazovací řez nejlépe po sklizni (v srpnu). Přihnojení moruše přivítá.
Léčivé účinky a využití
Dospělý strom urodí více než sto kilogramů ovoce. Pod strom rozprostřeme plachtu a moruše sklízíme oklepem. Protože se rychle kazí, musíme je co nejdříve zpracovat. Moruše se konzumují většinou čerstvé, ale dělají se z nich výborné šťávy, marmelády i vína a mohou se i sušit nebo mrazit.
Listy sbíráme hlavně na jaře a ještě i na začátku léta (nejlépe odpoledne). Používají se jako antidiabetikum při cukrovce II. typu a v různých čajových směsích.
Plody moruší se pomáhají proti zácpě, podporují odkašlávání, tlumí bolesti v krku a záněty v ústní dutině.
Čajová směs na pomocnou léčbu slinivky břišní: 100 g moruše černé (listy), 50 g kořene bedrníku (kořen), 50 g anděliky (kořen), 30 g kmínu, 20 g fenyklu. Připravíme si tři čtvrtě litru čaje a popíjíme během dne.
Na internetu nabízí různé druhy morušovníku na několika stránkách, například: http://www.stareodrudy.org/ , nebo https://www.prodejstromku.cz/moruse-previsla
- PLODY MORUŠE
- HOUSENKY BOURCE
- MORUŠOVNÍK