zdroj Pixbay

PĚSTUJEME LÉČIVÉ DŘEVINY

In Bylinky, Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Připravujete se také na výsadbu nových dřevin? Přemýšlíte nad jejich výběrem? Možná byste měli myslet nejen na jejich okrasný účinek, ale také na užitnou hodnotu, kterou by Vám mohly přinést. Což vyzkoušet pěstování dřevin léčivých!

Jaké léčivé dřeviny na zahradu

Při rozhodování kterou z léčivých dřevin zvolit k pěstování na zahradě bychom měli docela určitě přihlížet nejen k jejich nárokům, ale současně i k našim podmínkám.
Docela určitě oceníme jejich odolnost vůči škodlivým činitelům, čímž odpadá starost o ochranu rostlin. Pokud je využijeme na živý plot, pak nám vytvoří spolehlivou bariéru proti prachu, hluku, exhalátům i nežádoucím pohledů kolemjdoucích.
Do menších zahrad se můžeme rozhodnout například pro černý bez, hloh, vilín nebo třeba rakytník… Zatímco ve větších zahradách lze pěstovat břízy, vyšší formu rakytníku, bezinky, hloh…

Výsadba dřevin

Nejjednodušší určitě bude koupit si léčivé dřeviny v zahradnických školkách. Mnoho jich také nabízí internetové prodejny. (Zkuste se podívat na tyto stránky: EKOZAHRADY)
Jistější a výhodnější je pořídit si dřeviny v kontejneru, nebudeme pak omezeni dobou výsady – můžeme je vysadit v podstatě kdykoli během vegetace, rostliny se lépe a rychleji ujmou. Prostokořenné rostliny můžeme vysazovat buď před začátkem nebo na konci vegetace. Někdy máme starost, aby se nám dobře ujaly. Ale ještě máme jednu možnost: namnožit si dřeviny sami. Ty pak zásadně vysazujeme tzv. systémem „ze země do země“ a hlavně jim dodáme dostatečnou závlahu, aby kořeny nevyschly a rychle se ujaly.

Léčivé – okrasné dřeviny

Okrasné léčivé dřeviny jsou vesměs nenáročné – dokonce nám nepřidají ani práci s řezem. Většinou jen vyžadují občasné prosvětlení či odstranění suchých a polámaných větví. Stejně skromné jsou i co se týče hnojení. K občasnému přihnojení jim zcela postačí obohacený kompost.

Jakmile začneme sbírat jednotlivé části léčivých dřevin, musíme mít připraveny podmínky pro zpracování a uchování těchto drog. Nejjednodušší metodou je od věků úspěšně užívané sušení. A sušit můžeme doma i přímo na zahradě. Například na půdě, v suchém dobře větratelném přístřešku, ve speciálním fóliovníku, využít lze i staré pece, anebo použijeme elektrickou sušičku.
Usušené drogy pak uchováváme ve skleněných uzavřených nádobách, kde jsou chráněné proti vlhku, světlu i proti nenechavým škůdcům.