zdroj Pxabay

POKOJOVÉ ROSTLINY MOHOU OBSAHOVAT JED

In Poradna by walsla

Pokojové rostliny pěstujeme doma asi všichni. Jsou příjemné, krásné, užitečné, dělají náš domov útulný, spojují nás s přírodu. Vytvářejí nám harmonické a útulné prostředí. Mezi běžně pěstovanými květinami se však v našich domácnostech mohou objevit i takové, které jsou pro své okolí nebezpečné.
Jsou totiž jedovaté. A vězte, že odborníci jich našli mezi pokojovým i rostlinami dost – určili jich více než dvacet druhů. Jed mohou obsahovat listy, plody, květy, šťáva, drobné chloupky…

Jed je způsob ochrany

Doma pěstované rostliny – „pokojovky“ považujeme za prospěšné i bezpečné – samozřejmě dokud nezjistíme, že mohou také škodit – lidem i zvířatům. Že obsahují látky jedovaté anebo minimálně silně dráždivé. Některé rostliny se jedem brání, aby nebyly poškozovány či dokonce sežrány „predátory“ – býložravci.
Jed v rostlinách najdeme v jejich nejrůznějších částech, ať už jsou to nadzemní rostlinné části (jedovaté listy, květy, plody, trny, ostny…), anebo i kořeny či hlízy. Není třeba nebezpečné rostliny hned vyhazovat, ale docela určitě je nutné umístit je mimo dosah malých dětí a měli bychom zajistit, aby se k nim nedostala ani zvířátka, která doma chováme. Na zeleň v pokoji se asi nejčastěji vrhají králíčci, morčátka, ale i papoušci a na ty si musíme dát obzvlášť velký pozor.

Pozor si dáme již při koupi

Chceme-li se takovému nepříjemné situaci vyhnout je dobré zjistit již při koupi, jak to s novou rostlinou vlastně je. Pokud si většina z nás rostlinu pořizuje, řídí se většinou jejím vzhledem a přihlíží i k tomu, jaké podmínky může rostlině poskytnout. Aby měla dostatek světla, správné umístění, teplo i prostor. Málokdo však na začátku přemýšlí o tom, jestli by mohla být rostlina nějak nebezpečná nebo snad i jedovatá.

Škodlivé trny a ostny

Možná i Vy máte doma krásnou, oblíbenu, ale také jedovatou rostlinu. Pěstujete například kaktusy nebo některé sukulenty, které dostaly od přírody na svou obranu trny? Tak to každý pěstitel ví nejlépe, že trn (většinou se to týká těch drobnějších) se při doteku rychle a bolestivě zapíchne do pokožky, nejde vytáhnout a někdy se dokonce i zlomí. Zůstane v kůži a může způsobit nepříjemný zánět či silnou alergickou reakci.

Na které rostliny si dát pozor

K nebezpečným rostlinám patří například: břečťan, krásná diefenbachie, ostrý tchýnin jazyk, ale i vánoční hvězda, nebo nenápadná kalanchoe, může to být i oblíbená toulitka, často pěstovaný amarylis, brambořík, pichlavý pryšec…
Sledujte pokračování o jedovatých rostlinách.