zdroj Pixabay

PURPURA – ABY NÁM VÁNOCE VONĚLY

In Poradna by walsla

Jeden z nejlepších našich básníků Jiří Suchý napsal spolu s Jiřím Šlitrem úžasnou vánoční píseň: „Tiše a ochotně, purpura na plotně voní, stále voní, nikdo si nevšímá, jak život mění se v dým…“
A možná jste už také zkoušeli purpuru si doma vyrobit podle receptu našich babiček, případně doporučený od přátel.

Purpura je směs voňavého koření

Purpura spolu s vánočními františky je neodmyslitelnou součástí vánočních svátků, pomáhá vytvářet to pravé vánoční kouzlo. Je to aromatická směs koření, vonných bylin a dřevěných smolných pilin nebo třísek. O svátcích ji babičky dávaly na okraj rozpálených kamen – z vonné směsi se pak do ovzduší odpařovala charakteristická vánoční vůně. Dnes spíš purpuru sypeme na alobal a pálíme ji na sklokeramické desce, nebo na litinové desce plynového sporáku. Můžeme ji také nasypat do aromalampy místo vody s olejíčkem, případně na podložku, kterou položíme na ústřední topení.
Nutno připomenout, že purpuru jenom zahřejeme, rozhodně nám nesmí hořet.

Purpuru si můžeme vyrobit sami – co budeme potřebovat

Můžeme použít nejrůznější bylinky, koření i sušené květiny a využít zásoby z vlastní zahrádky, odkud jsme si na podzim přinesli svazečky modravé voňavé levandule, jemné kvítky mateřídoušky. Na léčivé čaje, (které nám mají pomoci při nachlazení) jsme sbírali lipový květ a heřmánek (ten zase hojí nejrůznější rány). Z domácích zásob koření přidáme fenykl, anýz, hřebíček a skořici.
Purpura však může obsahovat ještě mnoho dalších složek, například: muškátový oříšek, mátu, meduňku, tymián, bazalku, rozmarýn, šalvěj, majoránku, pelyněk, fenykl, anýz, květ měsíčku, chrpu, vřes… Záleží na nás, kterou přidáme.

Další jednoduchá varianta na purpuru

Kromě pomerančové a citronové kůry, potřebujeme vanilku, skořici, hřebíček, nové koření, badyán, bobkový list, hrst jehličí a několik kapek éterického oleje (podle vlastního rozhodnutí) – mandlový, pomerančový, hřebíčkový… Jak na to Výrobci samozřejmě skutečný poměr bylin na výrobu purpury tají, ale směsí na její přípravu existuje víc. Sami si ji můžeme sestavit podle vlastního vkusu tak, aby nám byla příjemná. Jednotlivé části směsi nalámeme, nakrájíme, nasekáme nebo nadrtíme – pak vložíme do mixéru a nadrobno rozmixujeme.
Směs lze ještě pokapeme éterickým olejem… a umístíme ji na teplé místo, aby se vůně pomalu uvolňovala. A pak už jen vnímáme tu pravou vánoční atmosféru, rozjímáme a zapomeneme na předvánoční stres a shon.

Související články