Poslední adventní neděle se blíží. Hospodyňky dokončují přípravné práce, ještě slepují cukroví, prohlížejí kapry na tržnici a k tomu ještě přemýšlejí, co nabídnout k čaji nebo ke kávě svým hostům. Možná vánočku, štědrák (tedy štědrovečerní koláč), anebo by se mohly pochlubit závinem? Ale ne jen tak obyčejným! Nechte se inspirovat vynikající maďarskou vánoční pochoutkou.
Bejgli je maďarský závin
Závin nesmí v některých domácnostech chybět při nejrůznějších příležitostech. A my si o Vánocích můžeme zkusit tradiční maďarskou pochoutku. Pečou ho nejen v sousedním Maďarsku a na Slovensku, získal si už své zastánce i u nás a tradiční recepty se v rodinách předávají. V Maďarsku mu říkají bejglí.
Možná jste před několika lety sledovali televizí vysílání Kluci v akci, kde připravili tento závin podle receptu jedné šikovné prababičky. Chcete-li se podívat, pak je najdete na adrese: https://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1170-bejgli/
Bejglí trošku sice náš štrůdl připomíná, ale je na rozdíl od něj o něco více pracnější, zato však trvanlivější… a také vypadá i chutná prostě jinak. Jeho povrch je křupavý, krásně se leskne a nadýchaný vnitřek s náplní ořechovou i s tou makovou zůstává dlouho vláčný.
Bejglí – co budeme potřebovat na 4 záviny:
500 g hladké mouky, 10 g droždí, 50 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 50 ml mléka, špetka soli, 1 lžička citronové kůry, 100 g másla, 100 g sádla, 2 vejce
Na potření si připravíme 4 žloutky a jeden až dva bílky.
Na ořechovou náplň si připravíme: 100 ml mléka, 100 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 250 g jemně mletých vlašských ořechů, 1 lžička kůry z dobře omytého citronu, 1 lžička mleté skořice, 1 lžíce medu, 50 g rozinek namočených v rumu, 1 jablko
A maková náplň: 100 ml mléka, 200 g moučkového cukru, plus 1 vanilkový cukr, 200 g mletého máku, 1 lžička mleté skořice, 1 lžíce medu, 50 g rozinek (předem je namočíme do rumu), 1 jablko
Bejglí – jak na to
Napřed si připravíme kvásek z droždí, cukru a vlažného mléka. Do mísy prosejeme mouku, přidáme k ní vzešlý kvásek, změklé máslo i sádlo, vajíčka, ještě špetku soli, citronovou kůru. Vše zpracujeme na hladké vláčné těsto. To pak rozdělíme na čtyři díly, každý samostatně vložíme do fólie nebo mikrotenového sáčku a necháme odležet v chladu asi hodinu.
Zatímco těsto odpočívá, připravíme si obě náplně a našleháme vejce na potření.
V nádobě svaříme mléko s cukrem, (přidáme i vanilkový), přisypeme umletý mák a ostatní ingredience (skořice, rozinky, rum, med) a nastrouháme menší jablko.
Na ořechovou náplň opět svaříme mléko i oba cukry, nasypeme mleté ořechy, přidáme kůru, skořici, rozinky (i s rumem, v němž se namáčely), lžíci medu a opět nastrouháme malé jablko. Dobře promícháme a odstavíme, aby směs vychladla.
Na potírání bejglí si našleháme bílky a žloutky – každé zvlášť.
Dokončení
Z každého bochánku těsta postupně vyválíme 4 pláty, nesmí být příliš tenké, aby se nám později nepotrhaly. Stačí velikost asi 32 krát 26 centimetrů.
Na rozválené těsto pokládáme rovnoměrně náplň (2 ořechové a 2 makové), ale necháme volné asi 1 a půl centimetrové okraje, které potřeme žloutkem a zavineme. Položíme na plech a celý závin opět potřeme žloutkem. Necháme poněkud zaschnout a opět potřeme našlehaným žloutkem, nebo bílkem. Aby mohla ze závinů unikat pára, propícháme je na několika místech vidličkou a dáme péct asi na 40 minut do dobře vyhřáté trouby (170 °C).
Bejglí podáváme nakrájené na plátky – jemné mramorování díky potírání a propíchání rolády dodává pochoutce velmi efektní vzhled.