zdroj Pixabay

ZDRAVÉ BYLINKY A KOŘENÍ ZE ZAHRÁDKY I

In Bylinky, Poradna by walsla

Na zahrádkách můžeme pěstovat ledacos, od okrasných dřevin, přes trvalky, skalničky, dvouletky či letničky, ovoce i zeleninu a samozřejmě také nejrůznější bylinky a koření. Nejenže máme radost, když nám pěkně rostou, ale potěší nás i svou vůní a chutí.
Používáme je čerstvé i sušené, vylepšujeme jimi nejrůznější pokrmy a samozřejmě je používáme při zdravotních potížích a různých problémech.

Bylinky – koření i léčivky

Bylinky, které používáme hlavně v kuchyni mají i další využití. Většinou totiž obsahují léčivé a zdraví prospěšné látky. Nejčastěji je přidáváme do pokrmů čerstvé, ale můžeme je i sušit a připravovat z nich čaje, odvary, ale i mastičky, tinktury a zábaly.

Bylinky lze využívat celoročně

  • Bazalka – pěstovat ji můžeme po celý rok v květináči za oknem – po zmrzlících ji můžeme vysadit na zahrádku. Je nepostradatelná v italské kuchyni a báječně doplňuje rajčata, ryby, těstoviny, vynikající je v nejrůznějších salátech. Používáme ji nejraději čerstvou, sušená, mražená či tepelně upravená ztrácí svou typickou vůni a chuť.
  • Bobkový list – se přidává do omáček, do vývaru, ke zvěřině, k nakládání zeleniny. Můžeme ho pěstovat v přenosné nádobě – do obchodů jej přivážejí většinou ze Středomoří. V teplých krajích jej pěstují třeba jako živý plot.
  • Brutnák – pěstujeme na zahrádce a ochucujeme jím jídla s luštěninami (zabraňuje totiž nadýmání). Je to peprná, aromatická bylina s lehce palčivou chutí. Po ukončení varu ji vyndáme.
  • Estragon – se sbírá těsně před květem ( začátkem srpna) – celá rostlina příjemně voní. V kuchyni jej používáme čerstvý k nakládání zeleniny, ochucování polévek, ale můžeme jej i sušit.
  • Koriandr – používáme semínka i listy, ale velmi opatrně, protože má výraznou chuť. Přidávají se k nakládaným houbám, či zelenině. Čerstvé lístky zaštipujeme v červnu – ještě před rozkvětem, semínka sbíráme v srpnu.
  • Libeček – vytrvalá rostlina s typickým silným aroma, chuť připomíná magi. Je to vynikající oblíbené koření hlavně do polévek, v menším množství jej můžeme přidat do salátů, chutná v omáčkách s hovězím masem.
  • Majoránka – je letnička, pěstovat ji můžeme doma i venku. V naší kuchyni našla široké uplatnění – přidává se do bramboráků i do bramborové, gulášové nebo dršťkové polévky, výborně ochutí mletá masa. Její listy používáme čerstvé, nebo sušené, mají výraznou kořenitou mírně nahořklou chuť.

Related Post