zdroj Pixabay

VYNIKAJÍCÍ BAREVNÝ A ZDRAVÝ SALÁT

In Ovoce, Recepty, Zelenina by walsla

Kombinace ovoce, zeleniny, koření, sýrů, masa či houbiček a to všechno doplněné třeba krásným kvítkem… kdo by to nechtěl vyzkoušet. Pošimrají nejen naše chuťové buňky, ale doplní i vitamíny či minerální látky, které tělu musíme dodávat – a právě v čerstvé podobě jsou samozřejmě nejúčinnější. A ruku na srdce, láká nás to vyzkoušet.

Saláty patří do našeho jídelníčku

Saláty už neodmyslitelně patří na náš stůl. Může se stát samostatným pokrmem k obědu či večeři, nebo být chutnou přílohou. Dříve se většinou připravovaly saláty okurkové, rajčatové, zelné, z listového salátu a podobně. Každý měl ten svůj zaručeně nejlepší a oblíbený. Zkusit můžeme i nejrůznější jednotlivé druhy zeleniny s přidáním dalších pochutin.

Salát z rukoly a avokáda

Což takhle vyzkoušet netradiční spojení ovoce, zeleniny a sýra.

Co budeme potřebovat na salát pro dva
přibližně 2 hrsti (asi dvě stě gramů) rukoly nebo rokety, jedno až dvě granátová jablka, jedno zralé avokádo, sto gramů sýra (kozí, mozzarella apod. – nebo, kdo nemá rád sýry, nahradí jej třeba tvarohem), asi hrst oříšků (piniové, lískové, ale i vlašské), přidat lze i podle chuti i nejrůznější semínka (chia, slunečnicová, sezamová…)

Na zálivku – dresink tohoto salátu si připravíme:
2 lžičky pikantní dijonské hořčice, 2 lžičky medu, 4 lžíce olivového oleje, špetka soli a pepře

Jak na to

  • Dobře propláchneme listy rukoly a dáme do salátové mísy.
  • Oloupeme si avokádo – viz návod na našich stránkách jak oloupat avokádo
  • Vydlabeme dužinu a nakrájíme ji na kostičky a nasypeme na rukolu.
  • Omyjeme granátové jablko, opatrně je rozpůlíme a vydlabeme jednotlivé červené kuličky.
  • Pak je přidáme do mísy k salátu a avokádu. Jemně promícháme.
  • Sýr nadrobíme nebo nakrájíme na kousky a přidáme k salátu.
  • V menší misce si připravíme dresink: smícháme olej s hořčicí a medem, osolíme a opepříme a pečlivě třeba vidličkou promícháme.
  • Oříšky, ořechy, semínka… podle toho co použijeme jemně opražíme na sucho na pánvičce a přisypeme na salát do mísy. (Nechceme-li plody pražené, použijeme je v čerstvém stavu.)
  • Celý salát zalijeme zálivkou (dresinkem) a podáváme.
  • Určitě bude chutnat s celozrnným pečivem, toustem…

Poznámka pod čarou

Co je to dresink? Vlastně je to omáčka či častěji používaný výraz „zálivka“ do salátů. Zatímco zálivka bývá v řidší formě, „dresink“ je hustší – a omáčka, do níž jídlo namáčíme se jmenuje „dip“.

Související články