zdroj Pixabay

ZELENINOVÉ SALÁTY PRO ZDRAVÍ, KRÁSU I IMUNITU

In Poradna, Recepty, Zelenina by walsla

Ideální přílohou nebo i lehkou večeří se může stát svěží zeleninový salát. Pokud se pro něj rozhodneme, přemýšlíme, co všechno musíme do salátu přimíchat. Neměl by být jen zdravý, ale také chutný a příjemný i na pohled. Nechte se inspirovat několika našimi recepty.

Salát plný zdraví

Červená řepa je zdrojem mnoha vitamínů, cenných minerálních látek, pektinů… Podporuje tvorbu červených krvinek, snižuje cholesterol, zlepšuje peristaltiku střev i činnost jater, zvyšuje naši imunitu, snižuje krevní tlak, Přispívá k celkové regeneraci, podporuje plodnost, detoxikuje organismus, pomáhá při revmatismu, prospívá našemu zraku a tak dál…

Co budeme potřebovat

1 celer (středně velký), 1 červená řepa (stejné velikosti jako celer) 4 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce olivového oleje, sůl, pepř

Jak na to
Celer i řepu očistíme a syrové najemno nastrouháme. Promícháme se olivovým olejem a citronovou šťávou. Jemně podle chuti osolíme a opepříme. Mísu se salátem přikryjeme a necháme chvilku uležet. Podáváme jej s tmavým pečivem, výborný je v kombinaci se sýrem cottage.

Salát pro krásu a imunitu

Salát nabízí velké množství vitamínu E. Ten je nejdůležitějším antioxidantem, který chrání buňky před poškozením, chrání naši imunitu i pokožku, prokazatelně zpomaluje stárnutí a působí jako prevence proti kornatění cév i proti nádorovému bujení. Zlepšuje hojen ran, zvyšuje plodnost, podporuje činnost nervového systému, posiluje a omlazuje organismus.
Je rozpustný v tucích a obsahují jej pšeničné klíčky (i olej z nich), slunečnicová semínka, mandle, lískové i burské oříšky, některá listová zelenina, sója, máslo, mléko, rostlinné oleje, maso (savců)…

Co budeme potřebovat (pro 4 osoby)

1 hlávku salátu (druh si vybereme podle chuti či možnosti), 2 papriky nebo kapie (zase záleží na našem výběru jestli červenou, zelenou, žlutou nebo bílou), 250 g tofu, 50 g mandlových lupínků, 2 lžíce pšeničného oleje, 1 lžíci olivového oleje, 3 lžíce balzamikového octa, 1 lžičku hořčice, 1lžičku medu, sůl, pepř.

Jak na to
Salát umyjeme, natrháme na kousky a vložíme do mísy, přidáme na proužky nakrájené papriky. Zvlášť smícháme olej s octem, přidáme hořčici, med a dochutíme solí a pepřem. Promícháme se zeleninou. Na pánvi mírně a krátce opražíme mandlové lupínky a také kostičky nebo plátky tofu. Nasypeme na salát a podáváme.

Pokud někdo není přítelem tofu (a zkusil už i uzený, či nějak naložený a upravený), může jej nahradit sýrem cottage, mozzarellou, anebo použít kousky kuřecího masa.