zdroj Pixabay

ZIMA A USKLADNĚNÁ ZELENINA

In Poradna, Zelenina by walsla

V zeleninové zahradě teď na nás moc práce nečeká. Čerstvou úrodu nám poskytuje petržel, pastinák, černý kořen či růžičková kapusta, které jsme nechali v zahradě přezimovat. Postarat se však musíme o zeleninu či ovoce, které jsme uskladnili v pařeništi nebo třeba ve sklepě.

Máme pařeniště? Využívejme ho

Postavili jsme si pařeniště, tak bychom ho měli co nejvíce využívat a v zimě je to dobré místo na uskladnění kořenové i košťálové zeleniny. Každoročně z hlubokého pařeniště vyvezeme zeminu a srovnanou kořenovou zeleninu přesypeme právě buď zeminou, nebo pískem. Do pařeniště můžeme ukládat i košťáloviny s kořenovými baly, ty také přihrneme zeminou. Pokud přijdou silnější mrazy, pojistíme se a pařeniště raději zateplíme vrstvou slámy.

Zelenině a ovoci se daří ve sklepě

Kdo má zahradní nebo i domovní sklep, může jej využít k uskladnění zeleniny, jablek, brambor apod. Místnost dobře provětráme okny, ale před nástupem silnějších mrazů je nezapomeneme uzavřít a zajistit, případně obložit například polystyrénovými deskami. Ve sklepě hlídáme optimální teplotu a udržujeme ji v rozmezí od 1 až po 4 °Celsia. Stejně důležitá je i vzdušná vlhkost, která by měla optimálně dosahovat cca 90 procent. Pokud je menší, pak ji můžeme zvýšit například navlhčením rašeliny, občasným vylitím vody na podlahu, nebo ve vodě navlhčíme jutové pytle.

Uskladněná úroda se musí stále kontrolovat

Sklep, který jsme vysířili proti plísním i škůdcům, se na uskladňování naší úrody ze zahrádky velmi dobře hodí. Musíme ji však chodit stále kontrolovat. A také dávat pozor, aby se nám sem nedostaly myšky, kterým tolik chutná.

  • Pokud uskladněné ovoce či zelenina vadne, hned je zlikvidujeme, shnilé plody okamžitě odstraníme.
  • Osvědčilo se přesadit několik kořenů petržele nebo pažitky do květináčů a přemístit je ke  spotřebě do kuchyně.
  • Aby nám cibule sazečka v létě hned nevyběhla do květu, držíme ji v teplotě zhruba od 15 do 18 °Celsia.
  • Kontrolujeme i hlízy květin, které jsme také uložili ve sklepě – pokud vadnou, zasypeme je rašelinou a lehce přikryjeme.
  • Probereme kořenovou zeleninu a uložíme ji do pyramid, případně do hromad s pískem nebo rašelinou (pokud jsme to tedy nestihli udělat již v prosinci).
  • Hlávky zelí dáváme do prostorových truhlíků nebo na poličky, ale můžeme je také zakládat do pyramid – i s kořeny, které přesypeme pískem.
  • Kedlubny podobně jako kořenovou zeleninu ukládáme i s kořeny ve sklepě do záhonu s hlínou. Můžeme je také naskládat do bedýnky. Zajistíme jim však dostatečné vlhko, aby nevysychaly.
  • Pokud máme sklep trvale suchý (avšak chladný), je vhodné ukládat kořenovou zeleninu či brambory do uzavíratelných perforovaných sáčků z polyetylénu (PE sáčky). Zavřít je můžeme třeba i lepící páskou. Zelenina zůstává dlouho dobu svěží a jen tak nezvadne.