zdroj Pixabay

HYPERTUFA – ORIGINÁLNÍ NÁDOBY NEJEN NA SKALNIČKY

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Skalničky patří mezi jedny z nejoblíbenějších rostlin našich zahrádek. Jsou sice v našem povědomí spojovány s menšími či většími zahradními skalkami, ale ne každý má možnost si klasickou zahradní skalku vytvořit. Jako alternativu můžeme volit pěstování skalniček v nádobě.

Proč se pustit do mini skalky

Někdo nemá zahrádku, v níž by mohl pěstovat skalničky, někdo si rád zkouší nové možnosti, jiný zas by rád měl svůj balkon jako zahrádku. Ale třeba chceme vyzkoušet pěstování drobných, choulostivějších druhů skalniček, které se na velkých, klasických skalkách pěstují obtížněji a nemůžeme jim dodat tu správnou potřebnou péči.

Nádoba podtrhuje vzhled

Nádoba, v níž si vytvoříme svou vlastní malou skalku, by měla umocňovat celkový dojem a vzhled tohoto přírodního seskupení. Měla by vhodně zapadnout do stylu prostoru, kam ji chceme položit. Může to být balkon, terasa, veranda, ale i zajímavé místo v zahradě. Nejvhodnější je přírodní materiál. Když rozhodujeme o tvaru, pak volíme co nejjednodušší.

Originální květináč si můžeme sami vyrobit

Mísa, žardiniéra, květináč, keramická či hliněná nádoba, korýtko, anebo truhlík? Nádoba má být nejen krásná, ale také dostatečně velká a musí dobře zapadat do prostředí, kam ji umístíme.
A vyrobit si ji můžeme sami.

Víte, co je hypertufa?

Je to materiál připomínající kámen, ale je mnohem lehčí. Její vzhled, struktura i barevnost se téměř neliší od přírodního kamene a navíc časem získává nádhernou patinu.
Hypertufa – cementová směs se používá na výrobu nejen nádob, ale i nejrůznějších zahradních dekorací už řadu let. Její výroba je jednoduchá, nenáročná, a navíc levná.
Potřebujeme cement, perlit a rašelinu. Smícháme je nasucho ve stejném poměru (tedy 1: 1: 1).
Výhodou je, že si výrobek z této směsi zhotovíme podle vlastních představ a potřeb. Přizpůsobíme tvar i velikost. Kamenná nádoba může být široká, úzká, mělká nebo vysoká – podle toho, jak se nám hodí.

Návod na přípravu nádoby

Připravíme si nádobu, která poslouží jako forma a vyložíme ji folií. Cement, perlit a rašelinu (postačí i celkem levný zahradnický substrát) nasucho smícháme v poměru 1: 1: 1. Postupně přidáváme vodu, aby vzniklá hmota, která by nebyla ani příliš mokrá, ani příliš suchá. Do formy s fólií vtlačíme připravenou hypertufu a necháme schnout – trvá to asi pět dní, u větších forem až několik týdnů.
Nakonec si vyvrtáme ve dně otvor, kterým bude přebytečná voda odtékat.