zdroj Pixabay

BŘEZNOVÝ KALENDÁŘ PRACÍ

In Okrasná zahrada, Ovoce, Poradna, Zelenina by walsla

Jak je zdá, zima se ještě nerozloučila, ještě neřekla své poslední slovo…nechce se jí předat vládu jaru. Přesto však vídáme stále více zahrádkářů, jak obcházejí své pozemky a kontrolují, jestli letošní mrazy nenapáchaly moc škody. Nechávají se laskat prvními slunečnými paprsky a těší se z nových květů. A už – pokud počasí dovolí – „zahradničí“.

Jak jsme daleko v okrasné zahradě

Záhony s trvalkami vyčistíme, seřízneme uschlé a staré či poškozené části a pohnojíme. Nízké trvalky (levandule, svatolina, šalvěj) zkracujeme víc než o polovinu.
Okrasné trávy musíme odstřihnout dřív, než začnou rašit. Trvalky i trávy přihnojíme kompostem případně vhodným minerálním hnojivem.
Jehličnany, které jsme chránili svázáním před sněhem, musíme uvolnit.
Okrasné dřeviny můžeme začít vysazovat, jakmile půda rozmrzne. Máme-li rostliny v kontejneru, můžeme je dát do země i později. Pravidelná zálivka rostlin, které jsme vysadili na jaře, je důležitá pro regeneraci kořenového systému.
Růže vysazujeme nejen do záhonů, ale třeba i do velkých nádob – místo roubování musí být vždy těsně pod povrchem půdy. Pokud máme růže bez kontejneru, je lepší namočit je před výsadbou alespoň na 12 hodin do nádoby s vodou.
U okrasných keřů, které kvetou v létě a na podzim, provedeme řez (například komule, brslen, ptačí zob, ibišek…). Okrasné dřeviny se zajímavou barevnou kůrou také hluboce seřízneme (svída, vrba…).

Jezírko je třeba vyčistit od zbytků rostlin, napadeného listí a jiných nečistot.
Z trávníku vyhrabeme listí, mech i zbytky staré trávy. Koncem měsíce připravujeme nové trávníky, oséváme lysá či nevzhledná místa na trávníku. Většinu letniček můžeme začít vysévat do skleníku nebo do pařeniště (gazánie, aksamitník, astra, hledík…), zatímco ty otužilejší lze vysévat přímo na záhon (třeba ostrožka, sluncovka, iberka, rezeda…).
Letničky, které jsme vyseli v lednu nebo únoru už přepichujeme.
Muškáty z vlastního výsevu či řízků, přesadíme do květináčů s průměrem kolem 10 centimetrů.
Balkonové květiny je třeba otužovat, podle potřeby seříznout a koncem měsíce přesadit.

Co jsme ještě nestihli v ovocné zahradě

Dokončujeme řez ovocných dřevin.
Vysazujeme teplomilné ovocné druhy – broskev, meruňka, mandle, ořech, vinná réva.
Pečujeme o vinnou révu – dokončíme její řez, opravíme vedení, napneme dráty.
Roubujeme ovocné stromy – nejprve peckoviny, pak jádroviny.
Maliny vyčistíme, odstraníme výhonky odplozené, namrzlé, suché a poškozené.
Jahody, ovocné stromy i vinnou révu přihnojíme směsí minerálních hnojiv s kompostem.
Stromy a keře, které poškodil mráz či zvěř, ošetříme balzámem. Staré a nemocné stromy a keře zcela odstraníme. Ovocné rostliny ošetříme proti houbovým chorobám.

Ani zeleninovou zahradu nemůžeme nechat

Sotva půda povolí a můžeme s ní pracovat, připravíme záhony pro ranou zeleninu. Zryjeme, přihnojíme a urovnáme je.
Začneme s vysazováním košťálovin a kořenovou zeleninou (mrkev, petržel – s celerem ještě počkáme, nebo raději vyséváme do skleníku).
Ve skleníku začneme s ředkvičkami, salátem, a když je skleník vyhřívaný, pak i paprika či rajčata.

V zimě jsme si připravili řízky okrasných dřevin

Koncem měsíce můžeme vysazovat řízky okrasných dřevin, které jsme odebrali v zimě. Šikmo seříznutou část řízku namáčíme do stimulátoru (tekutý nebo práškový), který urychlí zakořenění. Zapichujeme je buď do půdy v pařeništi, do květináče anebo i do připraveného záhonu. Abychom je ještě trochu chránili, poskytneme jim krytí (třeba polovinou plastové lahve).