zdroj vlastní

RŮŽIČKOVÁ KAPUSTA SVOU CHUTÍ PŘEKVAPÍ

In Recepty, Zelenina by walsla

Že je růžičková kapusta zdravá, že je krásná a že má i lahodnou chuť, to zahrádkáři vědí. Růžičková kapusta se hodí nejenom do polévek a k masu. Královna zimní zahrady vám bude chutnat, dodá vitamíny, a navíc ještě zažene stres.
Vyzkoušejte jednoduché a rychlé recepty. Budete mile překvapeni.

Nejjednodušší recept

Nejjednodušší recept, avšak s vynikajícím výsledkem jsou uvařené růžičky kapusty, které přelijeme máslem. Kdyby to snad někomu nestačilo, pak si může dobrůtku na talíři posypat strouhaným sýrem (skvělá je niva – tedy pro toho, kdo ji má rád).

Růžičková kapusta s česnekem a slaninou

Co budeme potřebovat
Růžičková kapusta, 1 až 2 stroužky česneku, anglická slanina (podle chuti 150 až 250 gramů), olej (ale můžeme použít i sádlo), sůl, pepř.
Jak na to
Na pánvičku nalijeme trochu oleje, do rozpáleného tuku vsypeme nakrájenou slaninu, chvilku restujeme a přidáme česnek nasekaný na nudličky.
Připravíme si kapustičky: růžičky očistíme od nevzhledných zažloutlých lístků, vhodíme je do vroucí osolené vody a povaříme 2 až 3 minutky. Scedíme a rychle zchladíme ve studené vodě, nebo na ně nasypeme ledové kostky – zelenina si tak ponechá svou zelenou barvu. Necháme okapat a dáme ke kostičkám slaniny a k česneku. Promícháme, přidáme sůl a pepř a za občasného promíchání osmažíme růžičky dozlatova.
Takto připravené kapustičky podáváme jako hlavní chod s bramborem. Hodí se také jako příloha k masu (ať pečenému tak grilovanému). Kdo má rád bylinky, přidá například petrželku, tymián apod.

Vyzkoušejte zapečenou kapustu

Co budeme potřebovat
Růžičková kapusta, italská slanina, smetana na šlehání (33 %), 1 lžíce oleje a 1 lžíce másla, sůl a pepř, 1 lžička citronové šťáva, 3 lžíce strouhanky a 3 lžíce parmazánu na posypání.
Jak na to
Dáme na oheň vodu, když se začne vařit, osolíme ji a vložíme do ní očištěné kapustové růžičky. Vaříme 4 až 5 minut (dob vaření závisí na velikosti růžiček). Kapusta by neměla být tvrdá, a nesmí se rozvařit. Slijeme ji a zchladíme.
Na větší pánvi orestujeme slaninu, kterou jsme si nakrájeli na kostičky. Přidáme dobře okapanou růžičkovou kapustu a za opatrného míchání ještě 2 až 3 minuty prohříváme. Přilijeme smetanu a ještě necháme 2 minutky povařit. Osolíme, opepříme a ochutíme citronovou šťávou.
Celou směs přendáme do zapékací misky, posypeme ji strouhankou smíchanou s nastrouhaným sýrem a vložíme do trouby předehřáté na cca 200 °Celsia. Zapékáme asi 20 minut.
Podáváme na talíři a ozdobíme nasekanou petrželkou.