zdroj Pixabay

MANGO JE PLOD MANGOVNÍKU

In Okrasná zahrada, Ovoce, Poradna by walsla

Mango je plod tropického stromu. Jeho název pochází z malajámštiny, což je jazyk jihoindického státu Kérala, mluví jím asi 37 milionů lidí. Díky svým chutným plodům se postupně dostal do nejrůznějších tropických oblastí světa, takže se kromě Asie pěstuje také v Africe, Brazílii, Austrálii i na tichomořských ostrovech.

Robustní mangovník

Mangovník (Mangifera) je robustní stálezelený strom. Dorůst může až do výšky třiceti metrů. Na vrcholu tlustého kmenu (objem 60 až 120 cm) je hustá tmavozelená kulovitá koruna (ta může být široká i 30 metrů). Jednoduché lesklé kožovité listy jsou zpočátku žluté až červené, teprve později tmavě zelené, zůstávají na stromě několik let. Mangovník má zpravidla oboupohlavní nebo jen samčí drobné květy. V hustém květenství bývá několik tisíc zelenožlutých či narůžovělých květů. Z nich pak v trsu vyrůstá 1 až 5 plodů. Plodem je jednosemenná peckovice s vláknitou dužinou a tvrdou zploštělou peckou.

Buddhův posvátný strom

V hinduistické literatuře je o něm zmínka z doby více než dva tisíce let před naším letopočtem. Pro buddhisty je mangovník stromem posvátným, uznávají ho jako symbol lásky, plodnosti a přátelství.
Mangovník je strom dlouhověký, dožívá se i 350 let. Není náročný na půdu, dobře roste i v písku a štěrku, naopak ve výživné půdě sice roste bujně, avšak o to méně kvete a plodí.
K dobrému růstu a tvorbě plodů potřebuje hlavně hodně tepla a vlhkosti.

Mango je zajímavý plod

Plod může mít různou barvu, velikost i tvar. Největší plody (velikost až 15 cm) mohou vážit i 2 kg. Mango má tvar ledviny a zabarvení od zelené přes žlutou až po červenou.
Uvnitř najdeme oválnou zploštělou pecku se semenem. Ta se od dužiny odděluje dosti špatně. Semeno chutná jako hořké mandle – podobně jako to známe u meruněk.

Nejlepší je čerstvé

Lahodná chuť šťavnatého plodu připomíná broskev nebo nektarinku. Mango je vhodné ke konzumaci, jakmile je zralé – to je měkké a vytéká z něj po zmáčknutí šťáva.
Oloupeme jej, opatrně odstraníme velkou pecku a raději si mango nakrájíme, má totiž nepříjemná vlákna, která se omotávají kolem zubů.
Nejchutnější je čerstvé – můžeme ho jíst samotné, anebo přidat do ovocného salátu. Používá se také vařené v pokrmech, anebo jako příloha k šunce, rybám, drůbežímu masu… Mango se také hodí k přípravě zmrzliny, kompotů, zavařenin i čatní (chutney).

Obsahuje nejen vitamíny

Mango je bohaté na vitaminy (hlavně C, A, E a některé vitamín ze skupiny B). Dále obsahuje také vlákninu, minerální látky a stopové prvky (např. beta karoten, hořčík, mangan, zinek, draslík…). Působí jako prevence proti infekcím a nemocem z nachlazení, zvyšuje imunitu a odolnost organismu.
Pomáhá při šerosleposti a únavě očí, zajišťuje barvu vlasům i kůži.
Léčí zdravotní problémy spojené se sliznicemi a pokožkou.
Má uklidňující účinek, pomáhá při stresu příznivě působí při chorobách srdce a kardiovaskulárního systému.
Snižuje také krevní tlak a stimuluje činnost ledvin
Mango obsahuje málo tuku, je tedy vhodné při redukční dietě.

Rada odborníků
Asi 2 hodiny po konzumaci manga bychom neměli pít vodu, mléko ani alkohol – citlivým osobám by totiž mohlo být po této kombinaci nevolno.

Related Post