zdroj Pixabay

NENÍ ČOČKA JAKO ČOČKA

In Poradna, Recepty, Zelenina by walsla

Červená čočka se pěstuje již od pradávna, je oblíbenou potravinou z rodu luštěniny, stejně jako zelený hrášek nebo o něco větší fazole. Někomu luštěniny nesvědčí, protože ho nadýmají. Důležitá je však jejich příprava. Namočit je přes noc do vody… a je po potížích.

Červená čočka

Červená čočka je ze všech luštěnin nejstravitelnější. Nemusíme ji vůbec namáčet, je hotova během chvilky. Je samozřejmě zdravá a také velmi chutná. Je známým zdrojem bílkovin, vitamínů, minerálů, vlákniny, a kromě toho ještě jeden bonus navíc: má nízký obsah tuku. Jednoduše nám může nahradit maso.

Není čočka jako čočka?

Pokud se rozhodneme udělat něco pro své zdraví i pro své chuťové buňky, připravíme si čočku. Ale pozor – na výběr máme kolem několik desítek druhů této oblíbené luštěniny. Jednotlivé druhy se od sebe liší velikostí i barvou, semena mohou být žlutá, oranžová, hnědočervená, zelená či černá.

Červená čočka je stále oblíbenější

Červená čočka je loupaná, při vaření se stává extrémně měkkou. Nejčastěji se používá v tradiční indické kuchyni, například v oblíbených kari polévkách.
Červená čočka dodává našemu tělu potřebnou energii, doplňuje zásobu železa, má antioxidační účinky, pomáhá regulovat nejen trávení, ale i cholesterol, je vynikající při redukčních dietách, příznivě působí na pokožku, snižuje krevní tlak, zlepšuje vidění, podporuje činnost srdce i mozku, posiluje kosti, snižuje riziko rakoviny…
Pojďme si vyzkoušet nějaký chutný recept:

Osvěžující salát z červené čočky

Co budeme potřebovat: 400 g červené čočky, stejné množství různých druhů zeleného listového salátu (římský salát, ledový salát, čekanka…), mrkev, citron
Na dresink potřebujeme: olivový olej, med, dijonská hořčice, sůl, pepř

Jak na to: Čočku si vaříme podle návodu, a aby si zachovala svou zajímavou barvu, přidáme několik kapek citronové šťávy. Zatím si připravíme dresink ze 4 až 5 lžic olivového oleje a citronové šťávy (přidat můžeme i nastrouhanou citronovou kůru). Přimícháme lžičku medu, hořčice, sůl a pepř.
V nádobě promícháme vychladlou uvařenou čočku s nastrouhanou mrkví, zelenou salátovou směsí a dresinkem.

Vynikající polévka z červené čočky

Co budeme potřebovat: 1 hrnek červené čočky, olej, 1 cibule, česnek (asi 5 stroužků), římský kmín, zázvor, citron, 4 rajčata (případně 1 konzerva krájených rajčat), zeleninový vývar, sůl, pepř, pažitka nebo petrželka

Jak na to: Čočku propláchneme a necháme dobře okapat. V hrnci na rozehřátém oleji jemně osmažíme cibuli nakrájenou nadrobno a rozmačkaný česnek. Pak přidáme římský kmín a nastrouhaný zázvor. Po minutě vsypeme čočku, nakrájená rajčata, 2 až 3 plátky citronu a zalijeme zeleninovým vývarem. Vaříme asi 20 minut, osolíme, opepříme a případně přidáme ještě zbytek citronu.
Na talíři pak ozdobíme čerstvými bylinkami.