zdroj Pixabay

PIVOŇKA – KRÁLOVNA I NA NAŠÍ ZAHRADĚ

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Po dlouhá staletí byly pivoňky ve své domovině (tedy v Číně, Bhútánu a Tibetu) určeny především pro královskou rodinu – jejich krása i léčivé účinky byly vyhrazeny výlučně jejím členům.

Královna a dvorní dámy

Zatímco více ceněná pivoňka dřevitá je v daleké Asii stále ještě považována za královnu květin, její nejbližší příbuzná pivoňka bylinná dostala mezi pěstiteli titul dvorní dámy. Tato královna květin se stala symbolem státnosti, znakem privilegovaného obyvatelstva, rodinným stříbrem… V Číně se každoročně v době kvetení pivoněk pořádají velké oslavy těchto nádherných květin. Květy existují v nejrůznějších barvách od čistě bílé, přes krémovou, různé odstíny žluté, oranžové, růžové, červené i vínové. Bývají jednoduché, ale většinou jsou plnokvěté.

Pivoňky pěstujeme i na našich zahradách

Obliba pivoňky se rozrostla po celém světě, o velké množství jejích rozmanitých odrůd se postarali během staletí nejrůznější šlechtitelé. Dřevité pivoňky jsou naprosto bezproblémové a bezúdržbové keře, pokud se rozhodneme pěstovat pivoňku na zahrádce, bude nám přinášet radost a potěšení.

Co pivoňka potřebuje

  • Umístění – pivoňky bychom měli vysadit na slunci, ale dobře porostou i v polostínu. Místo by mělo být chráněné před větrem. Pivoňka roste sice poměrně pomalu, ale stále se rozrůstá. Proto už na začátku musíme počítat s větší plochou – minimálně 125 krát 125 cm.
  • Půda – vyhovuje výživnou hlinitá a hlavně propustná, protože pivoňky nesnášejí přemokření. V příliš vlhké půdě raději vytvoříme pro rostlinu kvalitní drenáž. Pokud máme na zahrádce půdu těžší, pak ji vylepšíme pískem.
  • Výsadba – od září do května. Jámu připravíme s průměrem alespoň 60 cm. Půdu v jámě i kolem nakypříme. Rostlinu hned po výsadbě zalijeme.
  • Řez – není nutný. Aby se pivoňka dobře rozvětvila, můžeme koncem podzimu výhony nad vnějším očkem zastřihnout – děláme to však s velkou opatrností, protože květní pupeny se zakládají právě na podzim. Mohli bychom se připravit o budoucí květy. Odumřelé či poškozené dřevo odstraníme v předjaří. Aby se rostlina nevysilovala, můžeme jí po odkvětu odlamovat semeníky.
  • Hnojení – vždy na jaře přidáme rostlině trochu kompostu. Během sezóny je zalijeme hnojivem pro kvetoucí rostliny.
  • Zálivka – je nutná v horkém letním počasí, hlavně v době dlouhodobého sucha.
  • Zimní ochrana – pivoňky mrazuvzdorné – vydrží cca do mínus 29 °Celsia. Ochrana je nutná pouze u mladých pivoněk, asi tak dva tři roky po výsadbě. V některých oblastech občas hrozí větší pozdní mrazíky, které by mohly poškodit mladé rašící rostliny. Poskytneme jim tedy potřebnou ochranu.
  • Odplevelování – pivoňky mají rády svůj klid, neměli bychom v blízkosti jejich kořenů rýt, hrabat či okopávat. Plevel tedy jen jednoduše odstraňujeme.
  • Choroby – někdy se u nich objevují houbové choroby – hlavně bortrytida (onemocnění rostlin způsobené houbami z rodu Botrytis). Ze záhonů odstraňujeme opadané listy a na podzim můžeme preventivně pivoňku ošetřit vhodným fungicidem. Postřik pak na jaře v teplém suchém dni zopakujeme.