zdroj Pxhere

REBARBORA NA JÍDELNÍČKU

In Poradna, Recepty, Zelenina by walsla

Rebarbora je unikátní zelenina. Je bohatým zdrojem vlákniny a minerálních látek. Obsahuje velkou dávku kyseliny šťavelové – je sice trpká, nakyslá, má svíravou chuť. Ale nechat si ji ujít? To snad ne. Nebude dlouho trvat a budeme si ji moci přinést ze zahrady přímo do kuchyně, abychom si upekli třeba…

Pokud se rozhodneme, že rebarboru vyzkoušíme

Pokud se rozhodnete rebarboru ochutnat, musíme si uvědomit, že jedlé jsou pouze mladé dužnaté řapíky. Sbíráme je na přelomu jara a léta. Nejlepší jsou tepelně upravené, ochucené cukrem nebo medem. Před přípravou stonky oloupeme, podobně jako chřest. A než ji začneme tepelně zpracovávat, spaříme ji v horké vodě a vodu pak vylijeme.

Jak využít rebarboru v kuchyni
Můžete si připravit rebarborový kompot, džem, koláč, bublaninu, crumble (pochází z Anglie) kompot nebo džem.

Rebarborový koláč s tvarohem

Co budeme potřebovat
500 g hladké mouky, 250 g másla, 1 vejce, 2 lžíce moučkového cukru, špetka soli
Na náplň si připravíme asi 4 stonky rebarbory (cca 400 g), 250 g hrudkového tvarohu, 2 žloutky, šťávu z 1 citronu, 4 lžíce moučkového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 50 g rozinek

Jak na to
Na vál si prosejeme mouku, vytvoříme důlek, do kterého rozklepneme celé vajíčko, přidáme změklé máslo, moučkový cukr a sůl. Vytvoříme tuhé těsto, které dáme asi na půl hodiny odpočinout do chladničky. Pak si ho rozdělíme na 2 části a obě rozválíme. Ta první by měla být o něco větší – rozprostřeme ji do kulaté vymazané formy tak, aby pokryla i okraje. (Chrání pak rebarborovou náplň, aby nevytekla.)
Smícháme si tvaroh se žloutky, cukrem a citronovou šťávou. Oloupanou a spařenou rebarboru nakrájíme na malé kousky a poklademe na těsto. Navrch naneseme tvarohovou směs. Druhou rozválenou část těsta nakrájíme na proužky a klademe je na koláč do tvaru mřížky.
Pečeme v dobře vyhřáté troubě asi 30 minut.
Místo mřížky můžeme posypat povrch koláče drobenkou, kterou si připravíme z hrubé mouky, cukru a másla (v poměru 3:1:1).