zdroj Pixabay

CRUMBLE – VYZKOUŠEJTE OVOCNOU POCHOUTKU

In Recepty by walsla

Po obědě si sedneme na terasu, abychom si konečně trochu odpočinuli. Dáme si kávu a k ní něco chutného, lehkého, malinko sladkého – takovou skvělou tečku odpolední siesty. Tak to je přece crumble! Jeho příprava je jednoduchá a rychlá, a navíc použijeme úrodu z naší zahrádky.

Crumble pochází z Britských ostrovů

Crumble – vyslovuje se /krambl/, pochází z Britských ostrovů a v překladu znamená “rozpadat se“, „drobit“. Je to vynikající jednoduchý dezert, který si připravíme ze sezónního ovoce a drobenky. Použít lze jakékoli ovocné druhy: šťavnatá jablka, ostružiny, maliny, borůvky, rybíz, meruňky, rebarboru, švestky… využít můžeme všechno, co nám právě zraje na zahradě, nebo si případně koupíme na trhu.
Tento zákusek si můžeme připravit i v zimě. Prostě jednoduše použijeme ovoce mražené, v misce jej prosypeme cukrem.

Crumble si zamiluje každý

Jeho příprava nám nezabere moc času. Je to zákusek luxusní, variabilní, rychlý a jednoduchý. Křupavá máslová drobenka šťavnaté ovoce přikryje a chutě se příjemně propojí. Crumble připravujeme v zapékací míse, v pekáčku nebo na plechu s vyšším okrajem.

Jak na to

Do misky si nasypeme připravené ovoce a jemně je obalíme v cukru. K jablíčkům se hodí skořice, takže využijeme skořicový cukr. Maliny, borůvky, ostružiny chutnají s vanilkovým cukrem. Použít můžeme i kombinace čerstvého a sušeného ovoce (maliny a sušené švestky, jablka a sušené meruňky apod.). Do misky s ovocem přidáme třeba i plátky mandlí, mleté nebo sekané oříšky, opražené ovesné vločky i nejrůznější semínka…
Z mouky, másla a cukru si vyrobíme drobenku, nebo také žmolenku či posypku. Drobenka nesmí být ani tvrdá, ani příliš mastná, má se krásně rozsypávat na malé žmolky. Osvědčeným poměrem surovin je 2:1:1 (tedy dva díly mouky, jeden díl másla, jeden díl cukru.

Zapékací mísu, nebo několik malých mističek vymažeme máslem, na dno naskládáme vrstvu připraveného ovoce a přikryjeme ji drobenkou. Vložíme do trouby a zapékáme při teplotě cca 180 °C asi 25 až 30 minut, dokud se nevytvoří nazlátlá křupavá kůrka. Ještě horký dezert nakrájíme na dílky. Na talířku pak můžeme podávat se zmrzlinou (kombinace ledového a horkého je vynikající), šlehačkou nebo žloutkovým krémem.

Drobenka – žmolenka – posypka

Drobenka nesmí být ani tvrdá, ani příliš mastná, má se krásně rozsypávat na malé žmolky. Osvědčeným poměrem surovin je 2:1:1 (tedy dva díly mouky, jeden díl másla, jeden díl cukru. Místo cukru můžeme dát med, nebo použijeme třtinový. Drobenku také můžeme „vylepšit“ vanilkou, rozinkami, ořechy, skořicí, muškátovým květem… Na grumble si můžeme vyrobit i jinou neklasickou drobenku:
Drobenka s ovesnými vločkami: vločky a krupička, třtinový cukr, máslo a lžíce skořice.
Drobenka z piškotů: drcené piškoty a celozrnná mouka, třtinový cukr, máslo a citronová kůra.