zdroj Pixabay

KOSATCE JSOU NAŠEHO OBDIVU HODNÉ

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

 Zajímavé krásné trvalky, vítané oživení okrasného záhonu – to jsou kosatce, květiny, které se těší stálé oblibě pro nádherné květy i pro příjemnou vůni. Jejich krása trvá bohužel jen krátce, ale rozkvétají postupně, takže se z jejich barevných i tvarových efektů můžeme radovat delší čas.

Kosatce nosí své jméno po Iris

Zahradní kosatec (Iris) odvozuje prý své jméno od řecké bohyně duhy – Iris právě díky pestrobarevnosti svých vznešených květů. Málokterý druh nabídne tolik různých barevných efektních květů, které se stávají ozdobou záhonů i nádhernou dekorací ve váze. Výrazné květy se skládají ze šesti lístků, z nichž tři jsou vzpřímené a tři převislé. Hlavním znakem kosatců jsou mečovité či trávovité listy.
Některé druhy kosatců (existuje jich kolem 50 druhů) vytvářejí dužnaté kořeny, jiné zase hlízovité oddenky a některé mají cibule. V přírodě se s nimi setkáme nejen na severní polokouli (hlavně v oblasti Středomoří), ale i v Asii či Severní Americe.

Přirozená lokalita kosatců

Tyto pozoruhodné rostliny rostou v lesích (listnatých i jehličnatých) mírného pásma, ale také v bažinách, na vlhkých loukách, v křoviscích…
Pěstujeme je jako solitéry, ale krásně vynikají v okrasných záhonech i ve společnosti dalších druhů irisů. Můžete je také zkusit dát do sousedství s jinými druhy květin. Dobře vypadají i v předzahrádkách, na skalkách, u jezírek a pěstovat je lze i v nádobách na terase.

Kosatce – co potřebují od pěstitele

Iris potřebuje lehkou propustnou písčitou půdu. Horší půdní podmínky vylepšíme říčním pískem.
Vyhovuje mu klidné místo s přímým sluncem nebo mírným polostínem, (kosatec potřebuje alespoň půl dne slunečního svitu).
Pokud objevíme u kosatců poškozené nebo nějak napadené listy, měli bychom je co nejdříve odstranit.
Kosatce bychom měli jednou za tři až čtyři roky přesadit (nejvhodnějším obdobím je konec července až začátek srpna).
Pokud chceme kosatce rozmnožit, stačí rozdělit oddenky – každý nový by měl mít svůj růstový vrchol. Je možné rozmnožovat také pomocí semen.
Irisy jsou většinou mrazuvzdorné, necháváme je na zimu v zemi. Máme-li na zahrádce citlivější druh, poskytneme mu proti mrazům vhodnou přikrývku.

Existuje mnoho druhů

Nejčastěji se asi pěstuje kosatec německý (Iris germanica). Je známou ozdobou okrasných zahrad i rozsáhlých parků. Sibiřský kosatec (Iris sibirica) je drobnější, umístíme ho na slunce nebo do mírného stínu, do vlhčí výživné půdy – je vhodný do každé zahrádky. Je mrazuvzdorný až do mínus 34 °C. Kosatec žlutý patří mezi bažinné vodní rostliny, dosahuje výšky od 5 do 150 cm. Kosatec nízký či miniaturní (Iris pumila) – vhodné do skalky. Známé jsou velkokvěté kosatce americké, florentinské, nízké, bledé
Rozpis druhů najdeme například: druhy kosatců