zdroj Pixabay

OSTRUŽINY POMÁHAJÍ I PROTI RAKOVINĚ

In Ovoce, Poradna by walsla

 V barvě sytě fialové až černé dozrávají v létě – tedy během srpna až do konce září bobule, které nacházíme v lesích i na zahradách. Jsou to ostružiny – takový malý zázrak, které mají nejen vynikající a osvěžující chuť, ale navíc výrazně pomáhají našemu zdraví. Ostružiny si natrháme v lese nebo na zahrádce, anebo je koupíme na tržnici – tohle vynikající ovoce si musíme v jeho sezóně vychutnat.

Zdraví z ostružin

Pochutnáváme si na zdravých šťavnatých a osvěžujících plodech, nejlepší jsou určitě čerstvě utržené, mohou se však také různě zpracovávat. Vynikající je třeba zmrzlina, ostružinový koláč, sirup, marmeláda… Vzhledem k tomu, že při zmrazení jsou ztráty vitaminu C jen minimální (na rozdíl od tepelné úpravy), vyplatí se ostružiny, které hned nespotřebujeme, zmrazit a užívat pak v zimních měsících jako přírodní zdroj vitaminu C.

Zázrak jménem ostružiny

Kromě velkého množství vitamínu C a vitamínů ze skupiny B obsahují ostružiny ještě fosfor, draslík, železo, hořčík a další látky. K dalším zdravím prospěšným látkám patří také tzv. flavonoidy. (Jsou to látky známé pro své antioxidační účinky, které kladně působí na lidský organismus – především na cévy.) Pomáhají při kardiovaskulárních chorobách, využívají se také při léčbě aterosklerózy.
Ostružiny posilují cévy, zlepšují jejich pružnost, pomáhají při onemocnění srdce, upravují krevní tlak. Ulevují při křečových žilách, pomohou při hemoroidech a při bolestivých menstruacích. Zvyšují naši obranyschopnost a imunitní systém udržují ve skvělém stavu. Jsou dobrým pomocníkem při nemocech z nachlazení, při chřipkách i dalších zánětlivých onemocněních cest dýchacích. Zaženou rýmu, angínu i kašel.
Mají vliv i na trávení, vhodné jsou na žaludeční problémy, účinně působí proti průjmu. Urychlují hojení ran.

Co ještě lze od ostružiny očekávat

Je již prokázáno, že ostružiny dokáží zpomalit nádorové buňky (jedná se především o rakovinu střev, plic i prsu).
Povzbudivé je i zjištění, že pomáhají proti stárnutí.
A také: Zvyšují prokrvení při poruchách erekce.

Čaj z listí ostružiníku

Pro léčebné účely se sbírá z ostružiníku také list. Listy sušíme a pak používáme jako základ pro léčivý čaj, používá se hlavně při žaludečních potížích, při průjmech, ale také dokáže zmírnit bolestivou menstruaci.
Jak na to: 1 lžíce sušených listů přelijeme jedním šálkem vařící vody a necháme asi 10 minut louhovat.