zdroj Pixabay

LEČO – NA ZAHRÁDCE PRÁVĚ DOZRÁVÁ…

In Recepty, Zelenina by walsla

Na zahrádkách nám právě dozrává plodové ovoce, červená i žlutá, malá i větší rajská jablíčka, žluté, zelené nebo červené papriky. Nastala sezóna rajčatových orgií a my už si chystáme ty nejlepší osvědčené recepty, protože rajčata jsou zdravá, chutná, a navíc i málo kalorická. Můžeme si vybrat…

Nejen Italové se v kuchyni bez rajčat neobejdou

Ve Středomoří rajčata milují, v kuchyni jim nikdy nechybí a dovedou tam z nich vykouzlit neuvěřitelné množství chutných pokrmů. Například Italové, ti se bez rajčat neobejdou a jistě ví proč. Jsou pro ně nejoblíbenější a také nejpoužívanější zeleninou. Na světě existuje více než pět tisíc druhů těchto zajímavých jablíček. V Itálii jim říkají „pomo d´oro“, polsky či rusky je to „pomidor“, ale např. anglicky „tomato“.

Léto zavonělo rajčaty a paprikami

Jakmile nám uzrála rajčata a papriky nastal ten správný čas na oblíbený pokrm. Využijeme tedy začínající sezónu a připravíme si chutné lečo. Jeho podoba se dá různě obměňovat, ale základ zůstává stejný: papriky – rajčata – cibule – tuk – sůl – pepř. Vybrat si můžeme z osvědčených receptů.

„Lecsó“ je maďarská specialita

Lečo patří k typickým pokrmům maďarské kuchyně. Originální recept se neobejde bez ostré pálivé chuti.

Co budeme potřebovat
500 g rajčat, 1000 g paprik, 500 g cibule, asi 2 až 3 lžíce sádla nebo oleje, sůl, barevný mletý pepř, mletá maďarská paprika a pikantní maďarská klobása (cca 250 gramů).
Jak na to
Cibuli nakrájíme na větší kostky. Oloupeme rajčata, očistíme papriky (odstraníme semínka) a vše nakrájíme. V kastrolu nebo hluboké pánvi rozehřejeme sádlo, necháme zesklovatět cibuli a přisypeme papriky, osolíme, opepříme a za občasného promíchání opékáme cca 10 až 15 minut. Pak přisypeme nakrájená rajčata a na kolečka nakrájenou maďarskou klobásu. Lehce promícháme, aby zůstaly kousky zeleniny celé, přikryjeme poklicí a dusíme ještě 15 minut.
Teprve nakonec dochutíme mletou maďarskou paprikou, necháme chvilku probublat, aby se chutě dobře propojily, a podáváme s čerstvým chlebem.

Rychlé vynikající lečo s vajíčky

Lečo je jednoduché rychlé a tento recept má navíc nejrůznější vychytávky, které pak strávníci jistě ocení.

Co budeme potřebovat
4 velká rajčata, 4 větší letní zelené papriky, 2 až 3 cibule, 4 vajíčka, sůl, pepř, můžeme vyzkoušet přidat 1 až 2 lžíce rajčatového protlaku
Jak na to
Oloupanou cibuli nakrájíme na kostky. Papriky zbavíme semínek a nakrájíme na nudličky. Rajčata oloupeme a nakrájíme. Do kastrolu dáme rozehřát olej, přidáme cibuli, jemně osolíme, občas zamícháme a necháme zesklovatět. Pak přidáme papriky, zvýšíme přívod tepla a zprudka opékáme. Když papriky trochu změknou, můžeme přidat lžíci nebo dvě rajčatového protlaku, který zvýrazní barvu a zesílí chuť rajčat. Chvilku necháme promísit a pak teprve dáme rajčata. Jemně osolíme, znovu zamícháme a necháme asi 10 minut podusit.
A nakonec vajíčka: rozklepneme je napřed do hrnečku, vidličkou rozšleháme, mírně osolíme. Vlijeme do bublajícího leča, zmírníme oheň a mícháme, dokud vše nezhoustne do krémovité hmoty. Podáváme s chlebem, bílým pečivem nebo vařenými brambory.
A protože si někdo nedovede představit lečo bez klobásy – můžeme dát i opečenou uzeninu. Nepřidáváme ji však do leča, ale opečeme ji zvlášť na pánvičce a pak ji teprve dáme na talíř.