zdroj Pixabay

PŘEZIMUJEME MUŠKÁTY

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Léto je nenávratně pryč. Podzim se pomalu přibližuje ke své polovině a už nám dává najevo, kdo tu vládne. Postupně klesají i noční teploty a člověk si vlastně uvědomuje, že teplým dnům je v letošním roce asi opravdu konec. Než to tedy začne naplno a navštíví nás i první noční mrazíky, musíme rychle uklidit i ty odolnější ozdoby našich parapetů, a balkónů, jimž jsme letos dopřávali delší čas na slunci.

Zazimujeme muškáty

Nástup chladných dní je znamením, že musíme uklidit do bezpečí i muškáty. Mělo by to být právě před příchodem prvních nočních mrazů. Přezimovat by měly na chladném, světlém místě. Teplota by se tu měla pohybovat mezi 4 až 10 stupni Celsia. Nesmíme zapomenout odstranit květy a také nově nasazená poupata. Samotný řez rostliny není nutné provádět – vhodnějším obdobím je konec února nebo případně začátkem března. Na to, jak uchovávat muškáty je několik zaručených způsobů – záleží na každém z nás, pro který se rozhodneme a vyzkoušíme jej.

Stromkový muškát

Stromkový muškát (pěstovaný na kmínku) je vhodné před samotným zazimováním sestříhat. To znamená, že výhonky zkrátíme na délku zhruba 12 až 15 cm. Přičemž korunu zastřiháváme tak, aby výsledný efekt stále působil nejen kompaktně, ale i esteticky. Samozřejmě také odstraníme všechny poškozené listy, případně výhonky. Na přezimování i tomuto druhu muškátu vyhovuje místo světlé a chladné (v rozmezí od 6 do 10 stupňů Celsia). Stromkový muškát je choulostivější, proto je pro něj nejideálnějším místem na přezimování malý skleník.

Převislý muškát

Ani převislý muškát nemusíme vyndat u truhlíku. Také on potřebuje studenou a velmi světlou místnost. Odstraníme všechny uschlé a poškozené listy, odstraníme květy i nová poupata a uložíme.

Přes zimu samozřejmě silně omezujeme zálivku. K té přistupuje teprve v tom případě, až když je substrát zcela suchý.

Muškátové řízky z léta

Koncem léta jsme si muškáty namnožili. Řízky, které jsme odebrali během srpna a září, jsme zasadili do substrátu připraveného z rašeliny a písku. Odřezky jsme měli na světlém stanovišti s teplotou kolem 20 stupňů Celsia a substrát jsme udržovali stále mírně vlhký. Kořínky se vytvořily během měsíce. Poté už začínají samostatně růst a my je přesadíme do humózního substrátu. Nové přesazené rostlinky muškátů potřebují světlé místo. Teplota pro přezimování mladých rostlinek by měla být o něco vyšší – cca od 8 do 15 stupňů. Další přesazování nás čeká až v předjaří nebo na jaře, kdy nově vypěstované rostlinky potřebují teplotu mezi 16 až 18 stupni Celsia.