zdroj Pixabay

NA PODZIM VYSAZUJEME OKRASNÉ TRAVINY

In Okrasná zahrada by walsla

Okrasné trávy by neměly chybět na žádné z našich zahrad. Jsou nenáročné, uplatní se ve skupinkách i jako solitéry, v kombinaci s trvalkami i s nejrůznějšími listnatými či jehličnatými dřevinami. Pěstovat je můžeme i na skalkách, ve smíšených záhonech nebo v nádobách na terasách. A podzim je dobou, kdy bychom měli okrasné traviny vysazovat – samozřejmě nejlépe s kořenovým balem.

Okrasné trávy zaujmou každého

Okrasné trávy nás zaujmou svými harmonickými ladnými liniemi, různým zbarvením listů, vzrůstem, ale i ozdobným květenstvím. Výsledný estetický efekt, jehož chceme dosáhnout, získáme značně rychle, protože výhodou okrasných travin je jejich rychlý růst. Záleží tedy na nás, pro které z nich se rozhodneme.

Podzimní výběr okrasných travin

Nabídka travin v tomto období je velmi široká. Je na nás, kterou z nich si vybereme, abychom naši zahradu udělali ještě zajímavější…
Okrasné trávy vysazujeme s kořenovým balem a vždy tak, aby měly kolem sebe dostatek prostoru. Po vysazení je nezbytné okrasné trávy vydatně zavlažovat.

Výrazná a zajímavá kortadéria

Kortadéria také pampová tráva (Cortaderia selloana) je statná travina vytvářející mohutné trsy a dlouhé květenství. Pochází z Jižní Ameriky, běžně se s ní můžeme setkat v jižní Evropě. Vysazujeme ji buď na jaře, nebo nyní na podzim. Potřebuje dostatek prostoru. Zvolíme pro ni chráněné teplé, slunečné místo, půda by měla být výživná, hluboká a propustná. Zatímco v létě ji vydatně zavlažujeme a přihnojujeme, v zimě by jí vlhko škodilo, proto nezapomeneme na drenážní vrstvu. Musíme ji chránit před mrazem např. netkanou textilií. Máme-li zahradu v chladnějších oblastech, Cortaderii raději nevysazujeme.

Romantický kavyl

Kavyl (Stipa tenuissima) vynikne ve větších skupinách, v sousedství borovic, bříz či okrasných česneků…. Tato dlouhověká rostlina vytváří nevysoké (cca 30 cm) jemné trsy. Úzké listy mají světlou zelenou barvu, v létě se objeví množství jemného huňatého soukvětí. Porost s touto kvetoucí vlnící se okrasnou travinou v nás navozuje romantickou náladu. Má ráda teplé, suché a větrné stanoviště, není náročná na půdu.

Ohnivě červená imperia

Imperata (Imperata cylindrica ‘Rubra’) zaujme pozorovatele během podzimu sytě červenou barvou na konci listů. Dobře se vybarvuje na slunci a v půdě bohaté na humus. Rychle se rozrůstá do šířky, vysoká je jen asi 60 cm, dobře vyplňuje prostor. Vysazujeme ji na okraje záhonů i do větších ploch spolu s trvalkami kvetoucími také na podzim. První rok po výsadbě ji musíme chránit před zimou nejlépe vrstvou suchých listů. Suché, pokroucené trsy stříháme až na jaře. Imperiu můžeme také velmi jednoduše pěstovat ve vhodných nádobách.

Vytrvalý dekorativní dochan

Dochan (Pennisetum alopecuroides) nám bude dělat radost dlouhá léta. Jeho hustá huňatá květenství se elegantně vznášejí nad svěže zelenými listy. Umístit ho můžeme do středu nebo na okraj záhonu. Roste výrazně do šířky, jeho výška je cca 80 cm. Dopřejeme mu výživnou a propustnou půdu, stanoviště zvolíme teplé, slunečné a spíše chráněné. Dochan není atraktivní jen jako venkovní okrasná tráva, ale ozdobný je i ve větších nádobách. Naši zimu dobře zvládá, jen v prvním roce po výsadbě je nutná lehká přikrývka z listí.

Vděčná a hravá metlice

Metlice (Deschampsia cespitosa) je efektní trsovitá tráva dorůstající asi do 50 cm, krásně vyniká ve skupinkách, ale i jako solitér – oživí nejen vřesoviště či skalky, je půvabná v přírodních zahradách. Její tmavozelené listy bývají zčásti zelené i během zimy. Nádherná vzdušná květenství působící velmi křehce se vybarvují postupně do zlatavých odstínů a zdobí rostlinu po celý podzim. Na pěstování je velmi nenáročná, má ráda slunce, ale zvládá i polostín. Vyhovuje jí mírně vlhká, výživná a kyselejší půda.